Somborci odlaze iz grada da bi mogli da zasnuju porodicu

Izvor: Blic, 20.Apr.2015, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Somborci odlaze iz grada da bi mogli da zasnuju porodicu

U Somboru se u proseku svakog dana rode tri bebe, a umre pet osoba.

Broj stanovnika Sombora se za 12 godina smanjio za više od 11.000, a nema nagoveštaja da bi se taj trend uskoro mogao zaustaviti. Prošle godine rođeno svega 1.030 beba ili oko 400 manje nego pre deset godina.

- Za mlade parove i one koji planiraju porodicu ovde nema perspektive. Suprug i ja smo u potrazi za poslom otišli iz rodnog grada i tek u Novom Sadu zasnovali porodicu. Mnogo je naših vršnjaka >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << otišlo „trbuhom za kruhom“ da bi zasnovalo porodicu, a još je više onih pred kojima je sličan izbor. Zato Sombor umire - kaže Jelena Aleksijević Jovičić, koja je sa bebom došla da poseti porodicu u rodnom gradu.

- Samo za pelene i hranu za trojke treba oko 40.000 mesečno, kolika je suprugova plata. Sami smo platili vantelesnu oplodnju i imali sreće u prvom pokušaju. Kolica su hiljadu evra, ja sam nezaposlena, povraćaj PDV predviđen je samo za jedno dete, a Pokrajina nam još nije isplatila 12.000 za treće - žali se Tašana Tomić, majka desetomesečnih trojki

Izdvajanja iz budžeta

Za isplatu finansijske pomoći od 10.000 dinara mesečno nezaposlenim trudnicama i porodiljama iz gradskog budžeta godišnje se izdvaja 38 miliona dinara. Dodatnih sedam miliona obezbeđuje se za isplatu za dodatak za prvo dete od 20.000 dinara, 10 miliona je namenjeno za regresiranje troškova dece u vrtiću, a 8,5 miliona za besplatnu užinu.

Miroslav Veljković iz UG „Porodični pokret za razvoj Sombora“ takođe smatra da je finansijska sigurnost porodice jedan od preduslova, ali predlaže i dodatne stimulativne mere lokalne samouprave.

- Inicirali smo da se, po uzoru na neke gradove u Srbiji, oformi gradski fond za vantelesnu oplodnju, koji bi finansijski podržavao i treći pokušaj, s obzirom na to da država stimuliše samo dva - kaže Miroslav Veljković iz UG „Porodični pokret za razvoj Sombora“.

- Nastojaćemo da u budžetu obezbedimo dodatna sredstva za formiranje ovog fonda, ali bez otvaranja novih radnih mesta sumnjam da će to zaustaviti ovaj trend - kaže dr Zoran Parčetić, član gradskog veća zadužen za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Rak kosi i mlade

Izvor: Večernje novosti, 21.Apr.2015, 09:46

MEĐU karcinomima u Kolubarskom okrugu prednjače obolenja organa za varenje, dojke, bronhija i pluća, a zabeležen je i porast raka testisa i melanoma. Lane se - od pozvanih oko 11.000 žena - na preventivni pregled radi ranog otkrivanja raka grlića materice odazvala svega petina, uglavnom starijih...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.