Sombor obeležio Dan grada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Feb.2020, 15:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sombor obeležio Dan grada

Somborci su danas obeležili Dan grada. Sedamnaestog februara 1749. godine tadašnji stanovnici otkupili su slobodu od carice Marije Terezije za 150.000 zlatnih rajnskih forinti i Sombor je postao slobodni kraljevski grad.

Obeležavanja Dana grada ove godine je u znaku dva velika jubileja. Stotinu pedeset godina od početka ozelenjavanja Sombora i isto toliko godina Somborskog pevačkog društva. Ozelenjavanje je počelo formiranjem parka kod Železničke stanice, a zatim je prošireno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ulicama Sombora, pa je ovaj grad s pravom dobio epitet najzelenijeg grada Srbije.

Za gradonačelnicu Sombora, osim čuvanja tradicije važno je i stvaranje ambijenta za nove generacije Somboraca.

"Ovu godinu obeležavamo brojnim jubileja, ali nas čekaju i mnogi poslovi, u tom smislu počevši od uređenja Vidovdanskog trga, gradske pijace, zgrade Županije, Centra za socijalni rad, Tehničke škole i još mnogo toga što će biti ove godine aktuelno. Rekonstruisaćemo i oživeti stare spomenike, trgove, zaista mislim da ćemo na kraju ove godine reži da smo imali dobar razlog za današnje slavlje", kaže Dušanka Golubović, gradonačelnica Sombora.

U godini jubileja Sombor je dobio i novu monografiju autora Milana Stepanovića, koja se od svih dosadašnjih razlikuje pre svega po obimu, jer ima više od 400 stranica.

"Drugo ona koristi nove mogućnosti pretraživanja svetskih arhiva i u tome je obogatila prošlost Sombora zaista velikim brojem novih podataka, a posebno kada je reč o onom najstarijem dobu, srednji vek doba turske uprave, period libertacije, dobijanje statusa slobodnog kraljevskog grada, ali mislim da smo na određeni način prvi put progovorili i o istoriji arhitekture, somborske kulture", rekao je Stepanović.

Kultura je i znak prepoznavanja Sombora, pa u čast dna grada i dve izložbe. U Galeriji Milan Konjović postavka "Žene u slikarstvu Milana Konjovića", a u Galeriji Kulturnog centra "Svetlucave šume Save Stojkova". Za njegovog sina Milana Stojkova, ovo je više od izložbe.

"Savine svetlucave šume izlaze na videlo ujedno je to i uvertira za galeriju koja treba da se otvori u sito vreme iduće godine i zaista sam pun jednog emotivnog ispunjenja, jer već pet i po godina otkako je Sava umro, konačno jedna izložba da se podsetimo na njegovo delo", veli Stojkov.

Šareni vokali, Somborsko pevačko društvo, Narodno pozorište, učitelji, tradicija, institucije i ljudi koji čine ovaj grad, kroz vekove, jednim od najprepoznatljivijih na mapi Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.