Sombor: Teško do sezonskih radnika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Maj.2018, 19:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sombor: Teško do sezonskih radnika

Sezonski poslovi u poljoprivredi na njivama u Somboru i okolini plaćaju se na dan i do 2.000 dinara, ali radnike je teško naći.

Većinu poslova u poljoprivredi danas odrađuje savremena mehanizacija, ali još uvek ima onih poslova gde su ljudska ruka i motika nezamenjivi. Međutim, čini se da od motike svi beže, pa su slike oranica pune sezonaca retkost.

"Da vam kažem dnevnica je 1.600 dinara, a posao, pa mora se raditi. U ovoj današnjoj krizi mora se raditi i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << boriti. Svaka čast ovim ljudima što su došli, ali primorani su na to i ne znam što se sada neko stidi što drži motiku u ruci", kaže Gazment Dina iz Stanišića.

"Moram izdržati. Nemam od čega živeti. Predao sam za penziju prošle godine 26. aprila, a penziju još nisam dobio i šta ću moram doći. Radiću ja dok mogu, do kasne jeseni, što god ima i dok mogu", kaže Branislav Miljanović iz Gakova.

Stevan Šorak godinama radnike vodi na sezonskim poslovima. Kaže danas je teško naći radnike koji bi radili na njivama.

"Dosta je ljudi otišlo u inostranstvo. Baš iz mog sela otišlo je više od 50 žena u Nemačku, tamo rade mesec, dva, tri. Idu u Italiju, velika je potražnja sada za branje krastavaca. Traže odavde radnu snagu. Mlađi su otišli u Mađarski i Hrvatsku i rade u građevini i turizmu«, kaže Šorak.

Trenutno je sezona okopavaja njiva zasejanih semenskim usevima, ali posla će biti do kasne jeseni.

"Semensku robu radimo do tri meseca, onda kreće jabuke, sada je u toku berbe trešnje i višnje. Cene variraju od potražnje, pa dncvnica bude i 2.000 dinara na dan", kaže Šorak.

Dnevnica je u Somboru i okolini od 200 do 250 dinara na sat, a isplata je jednom nedeljno. Radi se uglavnom osam sati.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.