Sloboda medija u regionu se pogoršava

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Apr.2015, 14:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Sloboda medija u regionu se pogoršava"

Predstavnica OEBS-a za slobodu međa Dunja Mijatović ocenila je u intervjuu za nemački radio Dojče vele da se generalno situacija po pitanju medijskih sloboda u regionu Zapadnog Balkana ubrzano pogoršava i posebno se osvrnula na slučaj Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Povodom optužbi na račun makedonske vlade da svakodnevno prisluškuje više od 100 novinara, Mijatović je rekla da je glavna poruka OEBS-a bila jasna, a to je da je neprihvatljivo da se novinari prisluškuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i nadziru.

"Pozvala sam na brzu istragu u ovom slučaju. Ovo, na žalost, nije prvi put da čujem da se novinari prisluškuju i to je jednostavno neprihvatljivo. Takvo narušavanje privatnosti krši novinarsko pravo na zaštitu izvora i vrlo efektno osujećuje svaki pokušaj bavljenja istraživačkim novinarstvom", rekla je ona.

Mijatović je istakla da je OEBS u konstantnom dijalogu s makedonskim vlastima i da su u mnogim slučajevima dogovorene promene koje bi omogućile jačanje medijskih sloboda u zemlji.

"Jedan od primera jeste i novi medijski zakon na kojem su zajedno sa tamošnjim vlastima radili i naši eksperti, a većina naših ključnih komentara je uvrštena u sam zakon. Druga pitanja su ostala po strani, na primer bezbednost novinara. Jer, iako Tomislav Kezarovski nije više u zatvoru, ostala je i dalje kriminalna prijava za njegove novinarske aktivnosti. A to je obeshrabrujuca poruka medijima. Mnogo više treba da se uradi kako bi se poboljšala medijska situacija u zemlji", rekla je Mijatović.

Govoreći o stanju medija u BiH, ona je ocenila da je tamo situacija sumorna.

"Postoje mnoga pitanja koja moraju pod hitno da se reše. Trenutno postoji ogromna sumnja u održivost javnog emitera i sprovođenje digitalizacije", rekla je ona.

Mijatović je dodala da je 3. aprila uputila pismo odgovornima da obezbede efikasan sistem finansiranja što bi obezbedilo i finansijsku i uredničku nezavisnost pre nego što se kompletan sistem uruši.

"Pisala sam i o prelasku na digitalno emitovanje. Bosna i Hercegovina je jedina zemlja regiona koja još nije pokrenula značajnije korake u smeru digitalizacije. To bi neke regione moglo da ostavi bez televizijskog signala, kada se 17. juna bude prešlo na digitalno emitovanje", dodala je.

"Nadam se da ću uskoro otići u zvaničnu posetu u BiH i videti na licu mesta kako naša organizacija može da pomogne u ovim, ali i pitanjima drugih medijskih sloboda u zemlji", rekla je Mijatović.

Kako je rekla, glavni problem koji preovladava širom Balkana jeste taj da region nije prevazišao nasleđe prethodnog sistema, a pod tim ona podrazumeva kontrolu medija.

"Postoji mnogo pitanja o kojima stalno govorim: od pretnji i napada, nekažnjavanja, preko uredničke i finansijske nezavisnosti javnih servisa i njihovih regulatornih tela, do implementacije medijskih zakona i transparentnosti vlasništva medija i njihovog finansiranja", rekla je Mijatović.

Ona je ukazala da su, doduše, vidljivi neki pozitivni koraci, kao što je formiranje nezavisne komisije koja će nadgledati istragu o ubistvima novinara.

"Ali, to još ne može da zameni odgovornost državnih institucija i preko potrebnu političku volju i napor da se ubice i nalogodavci tih strašnih napada na medije privedu pravdi", rekla je Mijatović.

Zapadni Balkan, na žalost, nije imun na uznemiravanje, zastrašivanje pa cak i nasilne napade na novinare i njihovu imovinu, upozorila je Mijatović i ponovila da politički interesi i interesi vlade moraju da izađu iz medija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Mijatović: U medijima na Balkanu sve gore

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 20.Apr.2015

Stanje medijskih sloboda u regionu Zapadnog Balkana ubrzano se pogoršava, izjavila je Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović...Ona se u intervjuu za nemački radio Dojče vele posebno osvrnula na slučaj Makedonije i Bosne i Hercegovine...Povodom optužbi na račun makedonske vlade da...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.