Slačica - retka na našim njivama, cena tone - 850 evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Apr.2018, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slačica - retka na našim njivama, cena tone - 850 evra

Slačica je biljka koja je na našim njivama ne seje često. Jedan poljoprivrednik u okolini Sombora odlučio se ove godine prvi put za setvu slačice i ovog proleća posejao je 60 hektara. Jedna od prednosti ove proizvodnje je proizvodnja za poznatog kupca i ugovorena cena.

Dejan Petković poljoprivrednik iz Alekse Šantića semenskom slačicom zasejao je 60 hektara. Prva je ovo godina u kojoj se bavi ovom proizvodnjom, a za setvu semenske slačice odlučio se zbog toga što zna >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kome će i po kojoj ceni prodati rod.

"Proizvodnja je ugovorena. Znači radim za poznatog kupca i znam cenu koja će biti u otkupu. Ugovorena cena je 850 evra po toni. Prinos od 1,5 do dve ili iznad dve tone po hektaru. Koliko će biti videću kada je pokisimo. Jari je to usev, a skida se sa njiva pre velikih letnjih vrućina", kaže Dejan.

Sama proizvodnja slačice nije zahtevna, ali je usev osetljiv u vreme cvetanja i formiranja zrna. Iako je Dejan slačicu posejao nešto kasnije od prvih optimalnih rokova setve zadovoljan je nicanjem i izgledom izniklih useva.

"Slačicu smo posejali 28. marta. Bolje bi bilo da je to bilo 20 dana ranije, ali ova godina je takva i celokupna proletnja setva kasni. Međutim usev je dobro nikao i ljudi iz firme sa kojom smo ugovorili proizvodnju kažu da ne bi trebalo biti problem. Proizvodnja nije zahtevna.Osnovna jesenja obrada, setva u proleće žitnim sejalicama, zaštita od korova i verovatno insekticidi u cvetanju. Ne traži mnogo hraniva, pa ne deluje kao mnogo zahtevna kultura", kaže Dejan.

Osim klasičnih ratarskih kultura Dejan svake godine seje i nešto ređe kulture. Facelija, ovas, crna golosema zob, pa sada i slačica kulture su koje Dejan seje osim onih uobičajenih kao što su uljana repica, ječam, pšenica, kukuruz i suncokret. Kaže godina je duga, klima nepredvidiva i uvođenjem novih kultura obezbeđuje da žetvu ima svakog meseca od leta, do zime.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.