U Skupštini grada bura oko spomenika nevinim žrtvama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Sep.2018, 10:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Skupštini grada bura oko spomenika nevinim žrtvama

Skupština Grada Novog Sada održana je danas.  a najviše pažnje izazvala je inicijativa vladajuće većine, da grad dobije" Spomenik nevinim žrtvama 1944/45".

SRS je na konferenciji za novinare, ovu nameru nazvala sramnom jer, kako tvrde u tom slučaju izjednačile bi se žrtve i zločinci.

"Među 1.300 imena, nalaze se i ratni zločinci kojima se sudilo za zločine počinjene u "Raciji", istakao je šef odborničke grupe SRS Đurađ Jakšić te podelio spisak sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << spornim imenima.

Podnosilac inicinative, SVM, tvrdi da na spomeniku neće biti ispisana imena, te da će stajati samo da se podiže svim nevinim žrtvama.

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) iznenađen je skandaloznim istupom Srpske radikalne stranke i pokušajem da se osujeti inicijativa za podizanje spomenika na kojem će pisati: "Svim nevinim žrtvama 1944/45. godine."

"Žgrožen sam potrebnom SRS da dobija jefine politike poene na ovoj temi, gazeći na taj način ponovo po leševima ljudi i dirajući u najduba osećanja porodica i rodbine nevinih žrtava komunističkog zločina u Novom Sadu posle Drugog svetskog rata. Još više čudi to što oni ne spore da je nevinih žrtava bilo, ali i da dalje pokušavaju te ljude po svaku cenu da izjednače sa zločincima iz Drugog svetskog rata i da im uskrate pravo na spomenik obzirom da nisu dostojno sahranjeni i da se ne zna ni gde im je grobno mesto. Državna komisija oformena od Vlade Repubike Srbije je utvrdila da je na lokalitetu Novog Sada posle rata ubijeno 1326 ljudi, za koje se znaju podaci i mnogo više za koje se podaci ne znaju, od kojih većini nije suđeno, nego su ubijeni sam zato što su bili za kralja, odnosno protivnici nove vlasti. Grad Novi Sad podiže ovaj spomenik jer će se na taj način započeti proces ispravljanja nepravde prema nevinim žrtvama komunističkih zločina. Ovakva odluka je ljudska, čovečna, pravedna, civilizovana i najmanje što grad može da uradi za nevine, stradale ljude i njihove porodice", istakao je Vladimir Jelić, predsednik GO POKS Novi Sad i predloženi član skupštinske Komisije za postavljanje spomenika svim nevinim žrtvama 1944/45 godine.

Takođe, odbornici su usvojili niz urbanističkih planova, među kojima je izmena plana za nekoliko lokacija na Novom naselju i Detelinari.

Usvojeni su izveštaji o poslovanju GSP-a, Parking servisa, Spensa, JKP "Puta" i Apotekarske ustanove.

Gradski parlament je dao saglasnost da se sa 17.000 dinara mesečno stipendira deset studenata novosadskog univerziteta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.