Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Feb.2020, 09:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština AP Vojvodine usvojila izborne izmene - cenzus tri odsto

Skupština AP Vojvodine usvojila izborne izmene - cenzus tri odsto

Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine održala je danas svoju 36. sednicu na kojoj je donela Pokrajinsku skupštinsku odluku o izmenama i dopuni Pokrajinske skupštinske odluke o izboru poslanika u Skupštinu Autonomne pokrajine Vojvodine. Rebalans budžeta, kreditno zaduženje od 2,4 milijarde dinara kao i nova izborna pravila, bile su vodeće teme sednice Skupštine Vojvodine, koja bi prema najavama mogla da bude poslednja u ovom sazivu, jer se uskoro očekuju izbori. 

Navedena >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pokrajinska skupštinska odluka doneta je u cilju usklađivanja izbornog zakonodavstva na svim nivoima u Republici Srbiji, nakon donošenja Zakona o izmenama Zakona o izboru narodnih poslanika i Zakona o izmenama i dopuni Zakona o lokalnim izborima. Između ostalog, izmenama i dopunom, obuhvaćeno je spuštanje izbornog cenzusa sa dosadašnjih pet na tri procenta kao i to da na izbornim listama mora biti 40 odsto manje zastupljenog pola.

Skupština je donela Pokrajinsku skupštinsku odluku o rebalansu budžeta Autonomne pokrajine Vojvodine za 2020. godinu. Ukupna sredstva raspoređena rebalansom budžeta iznose 77.792.768.480,39 dinara i povećana su za 450.000.000,00 dinara, ili za 0,58% u odnosu na obim budžeta koji je utvrđen početnom Pokrajinskom skupštinskom odlukom u visini od 77.342.760.480,39 dinara. Ukupno povećanje obima budžeta u iznosu od 450 miliona dinara, planirano je isključivo iz prenetih sredstava iz ranijih godina.

Rebalans budžeta za 2020. godinu sačinjen je isključivo sa jednim razlogom, a to je uključivanje prenetih sredstava za koja se istekom budžetske 2019. godine pokazalo da su veća od projektovanih prilikom izrade prvobitnog budžeta. Nizak početni nivo intervencijskih sredstava, relativno visoka upotreba istih u prvim danima ove godine i potreba da se obezbedi optimalan nivo fleksibilnosti budžeta do kraja godine, opredelili su donošenje ovog rebalansa.

Nakon rebalansa, pokrajinske poslanice i poslanici izglasali su i Pokrajinsku skupštinsku odluku o zaduživanju za finansiranje kapitalnih investicionih rashoda. Cilj donošenja ove pokrajinske skupštinske odluke jeste da se obezbede neophodna sredstva za finansiranje izgradnje objekta „Kamenica 3“ sa PET centrom i za uvođenje sistema automatizovane odbrane od grada na području Radarskog centra „Fruška gora“.

U nastavku sednice, Skupština AP Vojvodine donela je Pokrajinsku skupštinsku odluku o izradi Regionalnog prostornog plana Autonomne pokrajine Vojvodine za period od 2021. do 2035. godine. Naime, postojeći Regionalni prostorni plan AP Vojvodine, donet 2011. godine, važi do 2020. čime su stvoreni uslovi za izradu novog. Aktivnosti na izradi novog Prostornog plana za područje AP Vojvodine koordinisane su sa aktivnostima na izradi Prostornog plana Republike Srbije od 2021. do 2035. godine. Novi Regionalni prostorni plan daće rešenja za dugoročne osnove organizacije, uređenja, korišćenja i zaštite prostora AP Vojvodine u skladu sa novim Republičkim prostornim planom. Uporedo sa izradom Regionalnog prostornog plana, biće izrađena i strateška procena njegovog uticaja na životnu sredinu.

Na sednici je izglasana i Pokrajinska skupštinska odluka o donošenju Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora železničke pruge Subotica – državna granica (pravac Baja) sa elementima za direktno sprovođenje. Skupština je na današnjoj sednici donela i Odluku o imenovanju člana Saveta Pedagoškog fakulteta u Somboru.

Upravo za izborni cenzus od tri odsto, saglasile su se vladajuće partije i deo opozicije koji ne bojkotuje izbore.

U ovom mandatu, tj. sazivu, najverovatnije ovo je poslednja sednica Skupštine Vojvodine, izjavio je njen predsednik Ištvan Pastor, a u skladu sa onim što nas očekuje, poslanici su raspravljali i o usaglašavanju izbornih pravila, između ostalog o promeni izbornog cencusa, računanju mandata kod manjiskih lista i zastupljenosti žena na listi.

Promena izbornog cenzusa naišla je na odobravanje srpskih radikala i predstavnika lige.

Ipak, u delu sednice kada se raspravljalo o finasijama, podrška opozicije je izostala. Naprotiv, kritikovali su, kako rebalans budžeta, tako i novo zaduživanje.

Poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine neće glasati u skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine za Predlog odluke o rebalansu budžeta i Predlog odluke o zaduživanju, navedeno je u saopštenju te stranke.

Takva odluka ne znači njihovo protivljenje programu u oblasti zdravstva ili ulaganju u protivgradnu zaštitu, već znači da su poslanici LSV protiv nerazumnog načina na koji je sve to izvedeno i protiv enormnog zaduživanja.

Obrazlažući ovu odluku poslaničke grupe LSV, Saša Šućurović je na sednici Skupštine Vojvodine rekao da je zanimljivo što predlog o rebalansu poslanici dobijaju već na početku godine, odnosno pre nego što je urađen završni račun.

Na sednici je, inače bilo reči i o izmenama Odluke o izboru poslanika Skupštine AP Vojvodine, kojima se obezbeđuje da bude 40 odsto žena na izbornim listama, a pokrajinska poslanica LSV Maja Sedlarević je primetila da bi žena u parlamentu bilo daleko manje da ne postoje kvote.

Kako je navela, statistički gledano unazad nekoliko godina ima više žena u parlamentima, veći broj žena na najodgovornijim funkcijama na državnom, pokrajinskom i ponegde na lokalnom nivou, ali "ako pričamo o stvarnoj ravnopravnosti ili, konkretno, rodnoj ravnopravnosti, još ne možemo da pričamo o jednakom učešću muškaraca i žena na mestima moći i odlučivanja".

Ona je navela i da bi vrhunac korektnosti bio da je paritet 50 : 50, ili zip sistem koji podrazumeva redosled - jedan muškarac, jedna žena na listi.

Da do rebalansa dolazi brzo, priznaje i Pokrajinska sekretarka za finansije i kaže da je to iz tehničkog razloga, jer se izrada budžeta za narednu godinu radi dok je prethodni u toku.

Najveći deo sredstava iz novog kreditnog zaduženja u visini od 2,4 milijarde namenjen je ulaganju u zdravstvo, i to 1,8 milijardi dinara, dok je 600 miliona namenjeno za protivgradnu zaštitu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...


 I drugi pišu o ovome:
 Povezane vesti

FOTO: Opozicija i vlast o novom zaduživanju Pokrajine, rebalansu budžeta i izmeni izbornih uslova

Izvor: Radio 021, 21.Feb.2020

Poslanici Skupštine Vojvodine danas raspravljaju o promeni izbornog sistema u Vojvodini, koji se usaglašava sa nedavnim izmenama koje su nastale na republičkom i lokalnom nivou - najveća promena odnosi se na spuštanje cenzusa sa pet na tri odsto...Promene podrazumevaju i uvođenje pravila da na...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.