Izvor: Magyar Szó, 12.Jun.2016, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skuplja kamera nego sapun

Majke u teškoj situaciji na teritoriji naše zemlje mogu na više načina da zatraže pomoć. U Beogradu se pomoć može potražiti u domovima za majke i u sigurnim kućama, a u većini manjih gradova samo sigurne kuće pružaju utočište majkama kojima je potrebna pomoć – naglasio je na naše pitanje Laslo Čikoš, državni sekretar ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu zaštitu, komentarišući ovih dana saopštenu vest da u jednoj beogradskoj dečjoj bolnici majke u lavabou kupaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << svoju decu.

Proteklih dana je u dnevniku Blic objavljeno da su u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj osvanula obaveštenja da su toaleti pod video-nadzorom. Rukovodstvo bolnice je potvrdilo da su to postavili upozorenja i preventive radi, pošto redovno nestaju sredstva za higijenu iz toaleta bolnice. Što znači da nisu postavljene kamere, već su želeli da spreče da nestanu sapuni i ubrusi.

U bolnici u Tiršovoj nije retkost da majke, iskorišćavajući mogućnosti, u lavabou kupaju svoju decu. U većini slučajeva ovu mogućnost iskorišćavaju osobe koje žive u teškim okolnostima pa decu koju dovode na lekarski pregled, kupaju na taj način. Saradnik odeljenja za istraživanje i razvoj Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu, dr Lidija Kozarčević, je naglasila da su majke prinuđene da se snalaze da stvore barem minimalne uslove za higijenu svojoj deci. Dodaje da treba stvoriti mrežu svratišta gde bi te majke imale uslova da srede svoju decu, i misli da bi ti objekti mogli da budu i državni, a mogla bi i crkva da se angažuje.

Državni sekretar Laslo Čikoš je rekao da se pre svega radi o beogradskoj pojavi. Ovu vrstu rešavanja higijene najčešće praktikuju siromašniji članovi romske zajednice koji žive u blizini grada.

- Pre četrnaest meseci smo započeli sa pružanjem pomoći deci koja žive na ulici. Od tada smo više od 800 dece dali u starateljske porodice. Kada su u novembru prošle godine sastanak održali direkori ustanova koje se bave socijalnom zaštitom u opštinama Potisja, ispostavilo se da mnogo dece živi u okolnostima koja opravdavaju da se deca izuzmu iz porodice. Nažalost, čini se da nije dala očekivane rezultate ideja po kojoj bi se ove porodice ojačale uz pomoć stručnjaka. Program UNICEF-a i dalje traje, taj program podrazumeva da mladi stručnjaci pokušaju roditeljima da pruže podršku i pomoć – naglasio je Laslo Čikoš.

Reagujući na mogućnosti formiranja specijalnih centara za prihvat je rekao da i danas postoje domovi za majke u kojima majke mogu dobiti socijalnu pomoć.

- Ako majka ostane bez ičega, sa decom starom 1, 2 ili 3 godine, može zatražiti pomoć u ovim ustanovama. Lokalna samouprava plaća smeštaj, u ovim ustanovama majke sa svojom decom mogu ostati godinu dana uz dozvolu centra za socijalni rad. Takav centar je nedavno otvoren u Sremskoj Mitrovici, a sigurna kuća postoji u Zrenjaninu, Pančevu i Novom Sadu. Na više mesta se usluge domova za majke i sigurne kuće mešaju. U Beogradu postoje i dom za majke i sigurna kuća, ali u drugim gradovima postoje samo sigurne kuće – naglasio je državni sekretar dodajući da se majke mogu obratiti i za socijalnu pomoć.

Komentarišući upozorenje postavljeno u beogradskoj dečjoj bolnici istovremeno je rekao da zakon zabranjuje postavljanje video-nadzora u toalete. A snimci se moraju koristiti isključivo u skladu sa procesima za zaštitu podataka. Naglasio je da je znatno veći trošak postaviti i držati u funkciji video-kameru, nego popuniti rezervoar tečnog sapuna i ubrusa.

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.