Skup u SANU: Razvoj obrazovanja - razvoj Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Sep.2021, 15:07

Skup u SANU: Razvoj obrazovanja - razvoj Srbije

Strategija obrazovanja i sveobuhvatne mere kroz savremene pedagoške efekte među ključnim su uslovima za razvoj Srbije, pri čemu je neophodno održati kontinuitet u tom procesu i sačuvati kulturu identiteta, poručeno je danas na skupu u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU).

Predsednik SANU Vladimir Kostić rekao je da su vrata njihove ustanove širom otvorena za brojna pitanja koja se tiču napretka zemlje i pozvao sve da sagledaju odgovore i rešenja i da, kako kaže, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ne dozvole da ih budućnost po ko za koji put iznenadi.

On je rekao da je epidemija kovida bolno ilustrovala svu ranjivost društva i SANU i dodao da je zajedničko razmišljanje ključno.

Skupu je prisustvovao i Patrijarh srpski Porfirije, a Kostić kaže da to znači da današnji događaj ima posebnu važnost.

Patrijarh Porfirije rekao je da je obrazovanje neophodan fundamentalni temelj i pojedinca i društva, te da je ono mnogo šire od škole i školstva.

"Obrazovanje obuhvata ličnost pojedinca, obrazujemo se i kao telesna i kao duhovna bića i to obrazovanje je spremno da se integriše u svetske tokove," rekao je patrijarh.

Istakao je kontinuitet u tom procesu i dodao da naše obrazovanje može biti samo naš lični pečat.

Državna sekretarka u Ministarstvu prosvete Marijana Dukić Mijatović rekla je da ministarstvo teži obezbeđivanju kvaliteta obrazovanja, kao i da svojim javnim politikama to i dokazuje.

Rekla je da je školska 2021/2022 pred izazovom na koje ministarstvo, kaže, intenzivno reaguje.

Navela je da je ministarstvo uložilo više od 669 miliona dinara u prethodnoj školskoj godini za nastavna sredstva za učenike iz socijalno-materijalno ugroženih područja, primaoce novčane pomoći, đake sa invaliditetom...

Dukić Mijatović je istakla i da se nastava na srpskom jeziku u inostranstvu odvija u čak 12 država i dodala da nju pohađa gotovo 6.000 učenika.

Kako je navela nastavu na maternjem jeziku u drugim državama vidi kao priliku za širenje obrazovanja i umrežavanje zajednica.

Državna sekretarka navela je i niz drugih aktivnosti resornog ministarstva i naglasila želju da se istraje u tom radu.

"Ministarstvo prosvete od početka je realizovalo rad nastave na daljinu, a "semafor model" koncipiran je kako treba, i po anketama i istraživanjima vidimo da je u velikoj meri zaštitio zdravlje učenika," rekla je Mijatović osvrćući se na nastavu u vreme epidemije.

Akademik Aleksandar Kostić naglasio je kulturu identita koja, kaže, trenutno nedostaje u kulturnom obrascu.

Dodao je da mora da postoji država koja će dugoročnom projekcijom razviti strategiju i menjati neke stvari koje ne funkcionišu.

U SANU je danas održan skup okviru ciklusa "Strateški pravci razvoja Srbije u 21. veku".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Skup u SANU - Obrazovanje prioritet u strateškim projektima

Izvor: RTS, 17.Sep.2021

Stanje, perspektive i uloga obrazovanja u razvoju Srbije - tema je dvodnevnog skupa koji se održava u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti. Za razvoj obrazovanja, najvažniji je kontinuirani rad, ali i ozbiljna reforma od predškolskog obrazovanja do doktorata. . U strateškim...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.