Skup o ulozi Pupina u Velikom ratu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Mar.2015, 16:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skup o ulozi Pupina u Velikom ratu

Povodom godišnjice Prvog svetskog rata u Matici srpskoj danas je održana tribina "Pupin i Veliki rat" posvećena ulozi naučnika Mihajla Pupina u Velikom ratu, u kom je poseban teret ponela njegova domovina Srbija.

Uloga Mihajla Pupina po prvi put predstavljena je na oz tri različita aspekta - naučnog, političkog i humanitarnog - čime je prikazana nedovoljno poznata slika tog naučnog golijata.

"Malo se zna o Mihajlu Pupinu. Malo se zna o njegovoj naučnoj ulozi. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Malo se zna o njegovim dobročinstvima i humanitarnom radu. Malo se zna da je sve što je stekao tokom života svojim časnim naučnim radom ostavio Srbiji. I zna se nedovoljno o Pupinovim političkim doprinosima", rekla je Aleksandra Ninković Tašić iz Obrazovno-istraživačkog društva "Mihajlo Pupin".

Na pitanje zbog čega je tako ona je rekla da je razlog za to što je nakon njegove smrti dozvoljeno da se njegovo nasleđe kroz dokumentaciju, medalje i arhivu rasparča na sve strane sveta.

"Ne postoji ni jedan centar u kojem biste pronašli znanje o Pupinu", rekla je Aleksandra Ninković Tašić.

Istoričar Miloš Ković rekao je da je Pupin sabrao i organizovao srpsku dijasporu u Sjedinjenim američkim državama.

"Pupin je uradio ono što mi zovemo lobističkim poslom za Kraljevinu Srbiju. Pupin je organizovao ogromnu materijalnu pomoć u ljudstvu, sanitetskom materijalu i onovcu, a dobar deo tog novca je u stvari sam dao. I konačno, Pupin je učestvovao u Versajskoj mirovnoj konferenciji kao diplomata. Dakle, bavio se neposredno diplomatijom", kazao je Ković.

Na ovoj naučno-istorijskoj tribina predstavljeni su lik i delo Mihajla Pupina, zasnovani na dugogodišnjem istraživanju obimne istorijske građe, koju čini oko 15.000 dokumenata sakupljanih sa raznih strana sveta.

Ove godine obeležava se osamdesetogodišnjica od Pupinove smrti, a interesantno je da je ove godine i UNESKO uvrstio ovaj jubilej u svoju listu najvažnijih nasleđa svetske naučne i kulturne baštine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.