Skup Vlažna područja i vode sutra u Novom Sadu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Feb.2021, 16:51

Skup "Vlažna područja i vode" sutra u Novom Sadu

Svetski dan vlažnih područja sutra će biti obeležen skupom u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode u Novom Sadu, a taj se dan na globalnom noviu ove godine obeležava pod motom "Vlažna područja i vode".

Namera je da se time skrene pažnja na to da pijaća voda čini samo 2,5 procenta svih vodnih resursa, a organizatori skupa su Ministarstvo zaštite životne sredine, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, Zavod za zaštitu prirode Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i zaštitu životne sredine.

Globalno potrebe za vodom se povećavaju dok se količine konstantno smanjuju zbog zagađenja i lošeg gazdovanja, navodi se u pozivu.

Više od dva miliona tona otpada svakoga dana završi u potocima, rekama i jezerima i da će ukoliko se trend nastavi, do 2025. godine potrebe za svežom vodom premašiće sadašnje raspoložive resurse.

U godini jubileja, kada se obeležava pola veka od potpisivanja Ramsarske konvencije, na skupu će biti ukazano na značaj zaštite voda i vlažnih područja, koja se, prvenstveno, ogleda u pravilnom sprovođenju mera zaštite vlažnih područja.

Na skupu će Zavod za zaštitu prirode Srbije predstaviti novoproglašeno Ramsarsko područje "Đerdap", dok će Pokrajinski zavod za zaštitu prirode prezentovati programe upravljanja vodnim režimama u SRP "Okanj bara".

Obeležavanje Svetskog dana vlažnih područja ustanovljeno je Ramsarskom konvencijom (The Convention on Wetlands) koja se odnosi se na zaštitu močvarnih područja od međunarodnog značaja, naročito kao staništa ptica močvarica, a SFR Jugoslavija je konvenciju ratifikovala 1977. godine.

Na teritoriji 171 članice, ugovornih strana Ramsarske Konvencije, do sada je proglašeno 2.341 Ramsarsko područje, uključujući i 18 prekograničnih, u ukupnoj površini od 252,4 miliona hekrata.

Ramsarska područja u Srbiji su Obedska bara, Ludoško jezero, Carska bara - Stari Begej, Gornje Podunavlje, Slano Kopovo, Zasavica, Labudovo okno, Peštersko polje, Vlasina, Koviljsko-petrovaradinski rit i Đerdap.

Zavod za zaštitu prirode Srbije je utvrdio preliminarnu listu od 68 potencijalnih Ramsarskih područja u Srbiji, a do sada ih je proglašeno ukupno 11 područja od međunarodnog značaja, koja se prostiru na ukupnoj površini od 129.919 hektara. Vlažna staništa obezbeđuju zalihe pijaće vode, jer predstavljaju svojevrsne rezervoare vode i obezbeđuju njen kvalitet kroz proces prečišćavanja, a imaju funkciju zaštite od plavljenja i uticaja vremenskih nepogoda kao što su olujne padavine.

Ramsarskom konvencijom je racionalno korišćenje vlažnih staništa određeno kao "očuvanje njihovih ekoloških odlika, koje se postiže sprovođenjem ekosistemskih pristupa u kontekstu održivog razvoja".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

U Novom Sadu skup "Vlažna područja i vode"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Feb.2021, 05:39

Svetski dan vlažnih područja danas će biti obeležen skupom u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode u Novom Sadu, a taj se dan na globalnom nivou ove godine obeležava pod motom „Vlažna područja i vode"...Namera je da se time skrene pažnja na to da pijaća voda čini samo 2,5 procenta svih...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.