Skratili festival da ne prave buku

Izvor: Blic, 24.Jul.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skratili festival da ne prave buku

SUBOTICA - Organizatori Festivala „Summer 3p" skratili su vreme nastupa di-džejeva do četiri sata ujutro, kako se ne bi ponovili prošlogodišnji protesti stanara Palića i vlasnika hotela i pansiona. Tokom prošlog festivala, 300 Palićana i 37 hotelijera potpisalo je peticiju kojom se žali na buku.

Plan za sledeći festival

Nemanja Simović, član Gradskog veća za omladinu i sport kaže da će za sledeći „Summer3p" sa timom stručnjaka napraviti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << plan da bi se našlo definitivno rešenje.

- U timu će biti i predstavnici Mesne zajednice Palić, građana, kao i „Summer3p-a". Najvažnije je da obe strane imaju dobru volju da ubuduće svi budu zadovoljni - kaže Simović.

Da bi se izbegli sporovi, Nemanja Simović, član Gradskog veća zadužen za omladinu i sport, organizovao je susret organizatora festivala elektronske muzike, koji počinje večeras i predstavnika Mesne zajednice Palić.

- Slažemo se da su Paliću potrebni sadržaji, ali bi trebalo naći kompromis, vreme trajanja manifestacije ograničiti do dva sata ujutro i smanjiti buku - kaže Gabor Puha, predsednik Saveta MZ Palić.

Jovan Šefčenko stanuje blizu mesta gde se održava festival i tvrdi da se niko nije žalio na koncerte Dade Topića i „Yu grupe", jer su se završili oko 00.30 časova.

- Zaista mi nisu smetali drugi pevači, jer su koncerti završeni u pristojno vreme, a elektronska muzika, od koje se kuća trese, nije pogodna za slušanje do zore. Najbitnije je da postignemo dogovor i da se on poštuje, pošto ne želimo da se festival ukine, ali ni da trpimo buku zbog koje ne možemo da se odmorimo - kaže Šefčenko.

Vlatko Jovičević, jedan od organizatora festivala „Summer3p" kaže da su primedbe shvatili ozbiljno.

- „Summer3p" se održava šest godina i očekujemo oko 10.000 posetilaca. Angažovani smo oko ove manifestacije da bi doprinosili boljem životu mladih, prenosili poruke protiv nasilja, i da bi Subotici vratili status grada festivala. Dali smo raspored programa i vlasnici turističkih objekata mogu svoje goste o tome da obaveste na vreme. Svesni smo buke i problema zbog nje i izvinjavamo se, pa smo ograničili vreme do četiri ujutru, iako nigde u svetu ne postoji radno vreme festivala - kaže Jovičević. On dodaje da se „Summer3p" održava na termalnom bazenu okruženom drvećem koje umanjuje buku.

- To je najbolja pozicija koja omogućava da što manje smetamo građanima. Želimo da razvijamo modernu koncepciju Palića, a sa druge strane da omogućimo turistima programe i radna mesta za Palićane - kaže on.

Organizatori festivala kažu da puno ljudi voli elektronsku muziku i da se ne mogu kršiti njihova prava.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.