Školski film protiv nasilja

Izvor: Blic, 29.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Školski film protiv nasilja

Nasilje u školi glavna je tema filma koji snima neobična ekipa sastavljena od osmaka Osnovne škole „Sonja Marinković" i nekoliko njihovih drugara iz sedmog i šestog razreda. Đaci su sami predložili da to bude okosnica filma o životu učenika, a kroz ostvarenje čija premijera je zakazana za kraj godine pričaće se i o bolestima zavisnosti, odnosima mladih i odraslih u školi, seksualnom obrazovanju i idolima u odrastanju. Pedagog Bojana Perić kaže da je film tek početak. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Tridesetak đaka svake srede ostaju posle šestog časa u ovoj neformalnoj školskoj radionici. Prošle srede su gotovo samostalno odredili teme, odnosno scene filma. Osmeh na njihovim licima odaje i to da su se tu našle i „neke druge njima interesantne teme", ali kako, uverava pedagog, i za to će biti vremena.

- Ova radionica napravljena je isključivo zbog zajedničke želje da se vannastavne aktivnosti modernizuju i prilagode potrebama i interesovanjima učenika. Nakon filma, biće tu i mnogih drugih, deci zanimljivih aktivnosti. Pre Nove godine će, na primer, doći jedna devojka da im pokaže kako se vrti vatra - priča Bojana Perić, školski pedagog.

Tim se okupio lako. Na dan prosvetnih radnika, Perićeva je pronašla pet svojih malih zamenika i oni su u razgovoru sa vršnjacima oformili kreativnu grupu.

- Svima sam lepo rekla da snimamo film i da ćemo praviti i druge zanimljive stvari, i oni su došli. To je film o lepom ponašanju i o našem odnosu sa starijima - stidljivo priča jedna osmakinja, dok njena drugarica dodaje da je na radionicama jako zanimljivo i da sigurno ne bi dolazili da nije. Bojana Perić ističe da pravljenje filma nije jedini cilj ove sekcije.

- Tokom snimanja održavaće se i radionice od po 45 minuta kao odgovor na temu scene koja se taj put snima, jer je ovo preventivni program. Cilj je da im prenesemo modele nenasilne komunikacije, što podrazumeva asertivnost, rešavanje konfliktnih situacija i da učenici nauče da budu „vršnjački medijatori" - priča Bojana Perić, puštajući slično urađen dokumentarac.

Gledajući raspored uloga od prošle srede pojedini članovi ekipe sinoć su poželeli i više da se aktiviraju.

- Neću da budem zadužen samo za muziku, već bih radio i nešto drugo. Možda scenario ili gluma - žali se na raspored jedan od đaka u ekipi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.