Škole se zaželela đaka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Apr.2009, 14:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škole se zaželela đaka

SUBOTICA - U 21 osnovnoj školi na području Subotice iz godine u godinu broj đaka se smanjuje. Za samo osam godina u školama je ostalo 5.668 praznih učeničkih mesta u klupama, pa u pojedinim odeljenjima ima samo po jedan učenik.

Ljubica Kiselički, pomoćnica subotičkog gradonačelnika sa svojim timom prva je u Srbiji uradila analizu stanja škola u Subotici i to prezentovala načelniku za Severnobački i Zapadnobački okrug, predstavnicima Ministarstva prosvete Srbije, pokrajinskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sekretaru za obrazovanje, prosvetnim radnicima i lokalnoj samoupravi.

Prazne učionice, nestručan kadar

"Učionice su nam poluprazne, a višak je 140 nastavnika. Školska mreža je neracionalna, deca često sede u polupraznim učionicama, što je nedopustivo. Imamo nestručan nastavni kadar. Ukoliko bismo uspeli da racionalizujemo broj odeljenja, godišnje bismo uštedeli 200 miliona dinara iz državne kase, uz 50 miliona lokalnih budžetskih sredstava za materijalne troškove škole", istakla je ona.

Načelnik školske uprave za Severnobački i Zapadnobački okrug Gradimir Marković je izjavio da je u oba okruga potrebno sprovesti racionalizaciju po školama, kako bi se, pored materijalne uštede, došlo i do stručnijeg nastavnog kadra, koji u ovom trenutku nije na zavidnom nivou.

"Školska mreža u svim gradovima, ali i na seoskom području u oba okruga neracionalna je. Deca često sede u polupraznim učionicama, uz hroničan nedostatak stručnog kadra. Takva je situacija ne samo sa školama na srpskom, već i na mađarskom i hrvatskom nastavnom jeziku", istakao je Marković u razgovoru za Tanjug.

Standard 25 učenika po odeljenju

Po subotičkom modelu racionalizacije škola, 118 odeljenja bi trebalo uključiti u projekat racionalizacije. Predviđeno je i spajanje odeljenja na svim jezicima, kako bi se ispoštovao standard od 25 učenika po razredu.

"Kombinovanjem pojedinačnih razreda u osnovnim školama "Jovan Mikić", "Miloš Crnjanski", "Sonja Marinković", "Ivan Goran Kovačić" zadovoljili bi se kriterijumi od 25 učenika po razredu, što bi, pored uštede, među decom omogućilo razvoj kolektivnog duha. Postoje razredi sa tek dva-tri učenika i pitam se kako se sa tom decom odvija nastava fizičke kulture, muzičkog vaspitanja i drugih predmeta gde treba da razvijaju kolektivni duh", rekla je Ljubica Kiselički.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.