Škola roditeljstva u Pančevu uči kako naći ispravan model vaspitanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Nov.2019, 14:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škola roditeljstva u Pančevu uči kako naći ispravan model vaspitanja

Danas se obeležava 30 godina od kada je u Skupštini Ujedinjenih nacija (20. novembra 1989) usvojena Konvencija o pravima deteta. Svetski dan deteta ustanovljen je sa ciljem da se skrene pažnja na obaveze društva prema deci kao i na probleme sa kojima se suočavaju.

Iako Konvencija o pravima deteta ukazuje na podjednaka prava među njima bez obzira na to gde žive, kojim jezikom govore, da li imaju smetnje u razvoju, kojoj religiji i kulturi pripadaju deca se i dalje suočavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sa velikim izazovima.

Širom sveta njihovi problemi su siromaštvo, ugrožavanje prava na obrazovanje, izloženost nasilnim metodama vaspitavanja kod kuće, vršnjačko nasilje.

Srbija je među prvim zemljama koje su ratifikovale Konvenciju o pravima deteta. Poseban akcenat kod nas stavljen je na zaštitu od zlostavljanja i zanemarivanja.

"Roditelji sa jedne strane i škola sa druge trebalo bi da učine neke dodatne postupke da bi sprečili vršnjačko nasilje koga će uvek biti i ima ga svuda. A sa druge strane potrebno je da školsko osoblje učini dodatni napor da deci omogući da nekako izgrade pravi sistem vrednosti", saopštila je Mira Paul, psiholog.

Zajednički zadatak roditelja, škole i društva u celini je da omoguće deci pravo na zdrav život, bezbedno odrastanje, dostojanstvo, izražavanje mišljenja...

"Mislim da su najvažnija prava da se deca besplatno obrazuju, pravo da imaju svoje mišljenje, na besplatno lečenje, da učestvuju u raznim aktivnostima. A šta bi moglo da se izmeni? Vršnjačko nasilje je trenutno najveći problem", kazao je Nikola Stanojevski iz OŠ "Isidora Sekulić" u Pančevu.

„U svakoj školi postoji neka doza vršnjačkog nasilja u zavisnosti da li je verbalno ili fizičko, ali se naša škola trudi da to svede na minimum", rekla je Jovana Pantović, takođe učenica Isidorine škole.

Obaveze su sastavni deo odrastanja i nephodno je da roditelji na vreme postave granice deci kako svojim postupcima ne bi ugrožavali druge.

Mnogima je teško u današnje vreme da zadrže autoritet i nađu ispravan model vaspitanja. Iz tog razloga u OŠ "Isidora Sekulić" u Pančevu nedavno je pokrenuta škola roditeljstva. Ovde se uči kako unutar porodice negovati odnos razumevanja, poverenja, iskrenosti i roditelji ovladavaju veštinama neophodnim da svoju decu izvedu na pravi put odrastanja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.