Škola roditeljstva u Kikindi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jul.2019, 11:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škola roditeljstva u Kikindi

Trudnice, a posebno žene koje će se prvi put ostvariti u ulozi majke, muče brojne nedoumice vezane kako za trudnoću, tako i za sam period nakon dolaska bebe. U kikindskoj Školi roditeljstva trude se da im te probleme reše kroz različite aktivnosti, a jedna od njih je i poseta porodilištu, u kojem će se njihovo dete roditi.

Dvadesetšestgodišnja Ivana Pašić postaće majka početkom avgusta. Najviše strahova vezanih za trudnoću imala je tokom prva tri meseca, ali je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sada smirena i samouverena, a tome su doprineli i časovi u kikindskoj Školi za trudnice.

"Stekla sam mnogo znanja. Nemam iskustva u vezi sa trudnoćom, jer sam prvi put trudna. Sviđa mi se sve ovo i naučili smo dosta toga", kaže Ivana Pašić.

Početkom narednog meseca, majka će postati i Katarina Blagojević. Polako se sprema za dolazak devojčice na svet, a posebno joj je važno što je videla prostor u kojem će se poroditi i upoznala ljude koji će tada biti uz nju.

"Mislim da, kad bude došao taj dan, neću imati tremu. Babice su nam pričale o tome šta nas sve čeka i bile su jako prijatne i ljubazne. Mislim da ćemo lepo pregurati taj dan", navodi Katarina Blagojević.

Pripreme za porođaj i prve dane sa bebom imaju svoj i fizički i mentalni aspekt. Ipak, samo upoznavanje sa porodilištem posebno je važno.

"Ja volim da kažem da je to ekskurzija, jer mi organizujemo lepo druženje. Sam obilazak porodilišta podrazumeva obilazak svih prostorija, u kojima će im se objašnjavati određene stvari koje će im se dešavati tokom porođaja", ističe Olivera Vučković Popov, koordinator Škole roditeljstva u Kikindi.

U Školi roditeljstva, u kasnijim fazama trudnoće, buduće majke pohađaju osam predavanja vezana za različite teme, a drže ih ginekolozi, pedijatri, stomatolozi i pravnici.

U Kikindi funkcioniše skoro tri godine i na radost svih, posebno budućih roditelja, potpuno je besplatna.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.