Širenje malih boginja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Feb.2023, 19:57

Širenje malih boginja

Pojava i širenje malih boginja u Srbiji iznedrilila je brojna pitanja u vezi sa MMR vakcinom. Koje grupe ljudi nisu vakcinisane ili su delimično vakcinisane jednom dozom i kako možemo da proverimo svoj vakcinalni status. Pored slučajeva u Smederevu i Beogradu, u Novom Sadu su registrovane dve osobe koje su obolele od malih boginja. Među njima je i četrdesetogodišnji pacijent, koji je po rođenju vakcinisan jednom dozom vakcine protiv morbila.

"Ta osoba je praktično 39 godina >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ranije primila jednu dozu, dakle praktično je prošlo 39 godina od vakcine do zaražavanja. Jasno je da jedna doza ne može da zaštiti starije generacije i savetuje se da tim ljudima koji su možda bili u kontaktu da odmah prime drugu dozu vakcine. Sreća u nesreći je što je ta jedna doza vakcine dovoljna da spreči teže forme bolesti, to je jako važno to se desilo i kod ove obolele, nikakvu komplikaciju ni na jednom organskom sistemu nismo registrovali", rekao je epidemiolog Instituta za javno zdravlje Vojvodine Mioljub Ristić.

Koje generacije su nevakcinisane, a koje delmično vakcinisane protiv morbila?

"Generacije koje su starije od 71 godišta nisu mogle biti vakcinisane protiv morbila i oni su praktično svi preležali morbile, vakcina protiv morbila je uvedena 71 godine, 86 godine je godine je uvedena vakcina protiv morbila i zaušaka kombiniovana vakcina, a 93 je tek uveden mmr. Od 96 je uvedene vakcina za učenike 6 razreda, dakle primale su bebe i deca u 6 razredu, to znači da sve generacije između 71 godine i 86 godine su generacije koje su imale samo jednu dozu. To su generacije u epidemijama ako budu masovne su u riziku da obolevaju", dodaje Ristić.

Ko je najugroženiji u slučaju masovnog širenja morbila?

"Mi smo pre izbijanja epidemije 2017 gdoien uradili istraživanje gde smo videli koje generacije su nam osetljive , to su bila deca sa dve gdoine jer nisu bila vakcinisana i generacije između 71-86 gdoine, preko pola je bilo uzrasta od 25 do 35 godina, to će i sada biti, mada ja se nadam da do toga neće doći , jer nažalost strah je preuzeo primat kod roditelja i mobilisao ih ka vakcinaciji dece", konstatovao je epidemiolog.

Ko ima prava na besplatnu MMR vakcinu?

"Oni se obavezno vakcinišu u slučaju da imaju indikacije da su bili u kontaktu sa zaraženom osobom oni dobijaju besplatnu vakcinaciju, svako drugi ko je zdrava osoba želi da se vakciniše naš rogram imunizacije preporučuje vakcinaciju. Šta to znači? Da nne mogu besplatno da se vakcinišu, već da moraju kupiti vakcinu i primiti je u domu zdravlja05:57 06:12 novost je da se besplatno vakcinišu i svi roditelji koji su u pratnji dece koji morasju da se hospitalizuju u dečjoj bolnici", odgovara Ristić.

Koliko ranije je potrebno primiti MMR vakcinu u slučaju hospitalizacije?

"Preporučuje se najmanji mogući interval je deset dana između davanja MMR vakcine i prijema u bolnicu u pratnji. To je najmanji mogući interval, pre toga nema smisla jer je inkubacija 10 dana, može se desiti da je osoba bila u kontaktu pre vakcinacije pa će razviti morbile pre nego što uđe u bolnicu", rekao je on.

Na koji način možemo proveriti svoj vakcinalni status?

"Vakcinalni status se proverava kod izabranog lekara, u domu zdfravlja gde ste vakcinisani kao dete. E sad gde je taj karton završio to je malo adminikstrativna stvar, ali u principu na vakcinalnom punktu bi trebalo da psotoje svi kartoni. Nekada su postojale one braon knjižice. Koje su jako dragocene i ja bih voleo da ih je svako sačuvao jer na sredini te knjižice stoji spisak vakcina kada su one date sa datumima kada su aplikovane. Ukoliko to ne dobijete najbolje bi bilo uraditi serološki test na morbile i onda znate na čemu ste", konstatovao je Ristić.

Imunitet protv morbila je dugotrajan, ukoliko ste potpuno vakcinisni, poručuje ristić. Podseća i na to da je poslednja epidemija morbila u srbiji bila 2017. I 2018. Godine, kada je registrovano oko 5.800 obolelih osoba i 15 preminulih, među kojima i jedno novorođenče. Ti podaci neka posluže kao apel svim roditeljima koji još uvek nisu vakcinisali svoju decu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.