Sindikat: Da se bivši direktori vrate odakle su došli

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Jul.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikat: Da se bivši direktori vrate odakle su došli

NOVI SAD - Sindikat nema ništa protiv odluke donesene na nedavnoj sednici Skupštine grada da zarade direktora javnih preduzeća ne mogu da budu veće od plate gradonačelnika, kazao je predsednik Sindikata komunalno-stambene delatnosti Zoran Radosavljević.

Radosavljević je objasnio da plate direktora određuju upravni odbori gradskih firmi i da se, prema saznanjima sindikata, koeficijenti direktora kreću se od šest do devet, a visina njihove plate zavisi od visine cene rada, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koja nije ista u svim komunalnim firmama. "Što je veća plata direktora, veći je i honorar predsednika i članova upravnog odobra. Predsednici upravnih odbora u gradskim firmama primaju mesečno 25 odsto zarade od direktorske plate, a članovi odbora 20 odsto - istakao je Radosavljević."

Budući da ostali zaposleni potpadaju pod kolektivni ugovor, Radosavljević je naglasio da će sindikat zahtevati da se zarade isplaćuju po tim ugovorima.

On je, takođe, izrazio zabrinutost što direktore gradskih firmi posle isteka mandata, odnosno posle novih lokalnih izbora, smenjuje nova Skupštinska većina u gradskom parlamenutu i, umesto da odu iz firme, ostaju da rade u preduzeću kojim su do nedavno upravljali .

"Bilo bi logično da posle smene odu iz firme, vrate se na radna mesta odakle su došli, pre nego što su počeli da upravljaju javnim i javno-komunalim preduzećima, ili da budu na platnom spisku Skupštine grada, jer ih je ona imenovala. Takođe, s njima bi iz firme trebala da ode i grupa radnika zaposlena za vreme direktorskog mandata, jer nije reč o sistemskom i organizovanom zapošljavanju", istakao je Radosavljević i izrazio očekivanje da će se novopostavljeni direktori pridržavati planova i programa i neće zapošljavati novu radnu snagu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.