Simurdić: Bez podrške za civilno društvo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Okt.2014, 10:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Simurdić: Bez podrške za civilno društvo

Generalni sekretar kancelarije Evropskog pokreta (EP) u Novom Sadu Aleksandar Simurdić rekao je danas da taj pokret podržava aktiviste Društvenog centra koji su ostali bez prostorija.

Simurdić je za RTV istakao i da u Novom Sadu ne postoji prostor za alternativnu kulturnu scenu.

"I to je preslikana slika društva u Srbiji, koje je u velikom problemu i to se vidi po tome koje manifestacije se podržavaju, a koje ne. Sutra ćemo se svi probuditi u nekom rijalitiju ili >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u nekoj muzičkoj paradi", rekao je predstavnik EP u Novom Sadu.

On je ocenio i da je stanje u Novom Sadu, kada je reč o društvenom aktivizmu, na lošem nivou.

"Bez obzira na to koja politička opcija vodi grad, u poslednjih par godina odnos prema organizacijama civilnog društva se pogoršao", ukazao je Simurdić.

Generalni sekretar novosadske kancelarije EP je kao primer naveo manifestaciju "U susret Danu Evrope", na kojoj, kako je rekao, nije prisustvovao niko od gradskih čelnika, uprkos pozivu.

"Pravi se pompa od otvaranja parkinga, ali na događaj na kojem su prisustvovali predstavnici Evropske unije i ambasadori se ne dolazi, niti se telefonski obavesti o tome", rekao je Simurdić.

On je dodao i da je primetno da se u poslednje vreme osnivaju nove organizacije, koje dobijaju sredstva na konkursima koje raspisuje grad.

"Takve organizacije nemaju kapacitet, niti reference i govore o tome da podobni dobijaju sredstva", ocenio je Simurdić.

On je najavio i da će novosadska kancelarija Evropskog pokreta u Novom Sadu za dvadesetak dana organizovati okrugli sto na kojem će se razmatrati situacija u civilnom sektoru, kao i stanje u medijima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.