Sigurna ženska kuća u Novom Sadu prebukirana

Izvor: Blic, 16.Avg.2017, 15:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sigurna ženska kuća u Novom Sadu prebukirana

Sigurna ženska kuća u Novom Sadu u prvoj polovini ove godine zabeležila je porast prijava porodičnog nasilja, a kako se navodi u istraživanju novosadskog portala 021, u toj instituciji sada postoji potreba za dodatnim kapacitetima za ugrožene žene.

Portal 021 je naveo da je u prvoj polovini godine sigurna kuća bila "konstatno popunjena", a da kapacitet od 20 mesta više nije dovoljan.

Upravnica novosadske Sigurne ženske kuće Nada Padejski Šekerović izjavila >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je da je i 2016. godine u toj ustanovi boravilo oko 140 osoba, što je takođe porast u odnosu na 2015. godinu.

Ona je kazala da se još ne može znati zbog čega je broj prijava drastično porastao, jer "ne postoji nijedna sveobuhvatna baza podataka o žrtvama nasilja ili nasilnicima".

- Novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici predviđa i formiranje jedinstvenog registra žrtava i počinilaca nasilja u porodici u okviru Republičkog javnog tužilaštva. Tek kroz nekoliko godina moći ćemo da damo precizan odgovor na pitanje da li je nasilja više - rekla je Padejski Šekerović.

Od prvog juna ove godine počela je primena novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, a stručnjaci su za 021 kazali da je moguće da je upravo ta činjenica "ohrabrila žene da prijavljuju probleme ove vrste".

Portal dalje navodi da je i prema podacima Republičkog javnog tužilaštva, zabeleženo naglo povećanje broja prijava za nasilje u porodici na nivou čitave Srbije, a da sada samo u mesec dana bude razmatrano više od 2.400 slučajeva.

Dok na snazi nije bio novi zakon, Republičko javno tužilaštvo je na teritoriji Srbije u procesu imalo oko 9.800 prijava, što znači da je tokom prošle godine u proseku mesečno tužilaštvima bilo podneto oko 800 prijava.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.