Šešir je uvek u modi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Dec.2020, 20:48

Šešir je uvek u modi

Ako im se način upotrebe i model menjao kroz istoriju, šeširi i danas predstavljaju akcenat nečije kulture i stila. On je neprolazan detalj i ne izlazi iz mode.

U zavisnosti od oblika glave, namene, ali i novca koji ste spremni da izdvojite, različite vrste šešira tu su da ulepšaju svačiji izgled. Njegov neprolazni šarm utiče na to da ne izlazi iz mode.

"Oblici su različiti. Imate klasične, fedore, male koji se sada nose, to su neki klasik, tako ih zovem. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Ima sada nešto modernije sa većim obodom, indi modeli, imate žirado, imate polucilindre, lovačke šešire", kaže šeširdžija Ana Filipović.

Danas se za izradu šešira češće koristi vuna, a podjednako ih kupuju i muškarci i žene. Jedan od kvalitetnijih, ali skupljih materijala je zečija dlaka. Naša sagovornica kaže da je još od vremena kada je ona bila dete, glavna sezona za kupovanje šešira bila – zima. Sa lepšim vremenom i prolećem, potražnja je drugačija.

"Ne možete vi nositi šešir na farmerice, mislim, može sad i to, sve prolazi. U principu, ako želite da se kompletirate, da budete onako kako treba gospodstveno obučeni, morate staviti nešto na glavu", pojašnjava Ana Filipović.

Potreba za prodajom skoro svih proizvoda putem interneta očekivano je povećana u poslednje vreme, no, može li se šešir tako poručiti?

"Najbolje je kad se nešto proba. Veličina vam je obim glave u centrimentima kad se premeri glava. E, sad, neko ima ovalnu glavu, neko ima okruglu, svaki model ne staje na svaku glavu, a sve je to lepo na slici, pa onda malo imamo neprijatnosti kad neko poruči, plati pouzećem, onda mu ne stoji, pa se vraća. Ja sam malo protiv toga, ali moramo i to prihvatiti", savetuje Filipović.

Trendovi među mladima menjanju se iz sezone u sezonu, pa su neki komadi koji su ranije bili nespojivi, danas vrlo popularni. Isto je i sa detaljima za glavu. Daleko kroz istoriju, značaj i upotreba šešira se promenila, pa osim zaštite od vrućine ili kiše, služi i u svrhu lepote i stila, a značio je i pripadnost određenoj društvenoj klasi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.