Serija o prisajedinjenju Vojvodine Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jan.2017, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Serija o prisajedinjenju Vojvodine Srbiji

Stota godišnjica prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, koja se navršava 2018. uz ostalo će biti obeležena i igranom TV serijom koja će biti snimljena u produkciji Radio-Televizije Vojvodine (RTV) i pozorišnom predstavom koja će premijerno biti izvedena u Srpskom narodnom pozorištu (SNP), dogovoreno je danas na sastanku u Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

Pored pokrajinskog sekretara Miroslava Štatkića i njegovih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << saradnika, sastanku su prisustvovali i veliki srpski pisac Milovan Vitezović kojem je povereno pisanje scenarija za TV seriju i teksta pozorišne predstave, kao i Miodrag Koprivica i Zoran Đerić, čelni ljudi RTV i SNP.

"Reč je o istorijski izuzetno značajnom povodu koji traži izuzetno temeljan pristup, pa će biti uključen i tim istraživača istorijskog perioda koji će serija obuhvatiti"", rekao je Vitezović kojeg televizijska publika, uz ostalo, pamti po scenariju TV serije "Vuk Karadžić".

Sekretar Štatkić je izbor Vitezovića obrazložio upravo njegovom izuzetnom scenarističkom i književnom reputacijom, a prema Koprivičinim rečima RTV kao javni medijski servis daće maksimalan doprinos obeležavanju izuzetnog jubileja.

"Mi ćemo velikom produkcijskom poduhvatu kakav je igrana serija pristupiti u svom punom kapacitetu, obezbediti neophodna sredstva i završiti ga pre obeležavanja stogodišnjice velikog događaja"", dodao je Koprivica.

Pored snimanja TV serije i premijere pozorišne predstave, stogodišnjica će 2018. biti obeležena i otvaranjem Muzeja prisajedinjenja Vojvodine Kraljevni Srbiji i nizom naučnih, kulturnih, umetničkih i drugih manifestacija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.