Senaža lucerke kod Stare Pazove

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Sep.2019, 14:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Senaža lucerke kod Stare Pazove

Na proizvodnoj parceli staropazovačkog Napretka u toku je četvrti otkos lucerke, koja se u ovom trenutku skladišti kao senaža za ishranu stoke. Odložena na ovaj način čuva hranljive vrednosti, a iako je dosta rasprostranjen u zapadnoj Evropi, ovaj način odlaganja je kod nas relativno nov.

Prvi i poslednji otkos lucerke, dakle s proleća i u jesen, u staropazovačkom Napretku spravlja se kao kabasta stočna hrana, ali ne ako suvo seno već kao senaža. U ovom poljoprivrednom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << preduzeću pod lucerkom se nalazi 340 hektara a ovogodišnji prinosi su od 6.000 do 7.000 kg po hektaru a senaža je kod nas relativno novi način skladištenja stočne hrane.

Procenat sirovih svarljivih materija u senu se kreće od 14 do 16 odsto. Pokošena lucerka se nakon dva sata od košenja, čim se malo prosuši kombajnira, seče na sitne komade i traktorskim prikolicama transportuje do uređaja za pakovanje.

Na ovaj način konzervirana kabasta stočna hrana može da traje 2 do 3 godine ne gubeći od svoje hranljive vrednosti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.