Selaković sa azerbejdžanskim kolegom o saradnji dva ministarstva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Feb.2023, 14:46

Selaković sa azerbejdžanskim kolegom o saradnji dva ministarstva

Ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Nikola Selaković sastao u Beogradu sa azerbejdžanskim kolegom Sahilom Babajevim, koji je na poziv predsednika Aleksandra Vučića boravio u dvodnevnoj poseti Srbije tokom koje je primio orden srpske zastave prvog reda.

Dva ministara, kao kopredsedavajući Međuvladinog komisije za ekonomsku saradnju i trgovinu između dve zemlje, razgovarala su o mogućim terminima održavanja sedme sednice ove Međuvladine komisije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koje bi trebalo da se održe krajem aprila, saopštilo je resorno ministarstvo.

Takođe, razgovaralo se i o održavanju Biznis foruma Srbije i Azerbejdžana.

Govoreći o tržištu rada, Selaković je rekao da se Srbija suočava sa nedostatkom kvalifikovane radne snage i da predstoji donošenje strategija za prevazilaženje tog problema.

Ukazao da je na to da je u Srbiji krajem 2022. godine izmenama i dopunama zakona uveden nov način usklađivanja penzija kojim je ojačana veza između ekonomskog razvoja zemlje i rasta standarda korisnika penzija.

On je istakao da su od novembra 2022. do januara 2023. penzije u Srbiji uvećane za 20.8%, što predstavlja značajno povećanje penzija.

Kada je reč o sistemu socijalne zaštite, Selaković je rekao da se u Srbiji okončava proces digitalizacije rada centara za socijalnu zaštitu.

On je naveo da je digitalizovano 511 usluga, što će doprineti pravednijem ostvarenju socijalnih prava građana, a postupke učiniti mnogo efikasnijim i sprečiti eventualne zloupotrebe.

Govoreći o radu svog resora, Babajev je rekao da se zahvaljujući reformama i umrežavanju sistema uspelo u povećanju minimalnih iznosa penzija, minimalnih zarada, kao i socijalnih davanja u Azerbejdžanu.

On je naveo da je značajan korak u reformama bila i automatizacija sistema pružanja usluga građanima i uspostavljanje Agencije za održivo i operativno pružanje socijalnih usluga pre tri godine.

Babajev je objasnio da se funkcionisanje ovakvog pružanja socijalnih usluga i davanja na osnovu ostvarenih prava, vrši i putem aplikacije za pametne telefone.

Babajev je obavestio Selakovića da je u Azerbejdžanu sprovedena digitalizacija penzijskog sistema koja se sprovodi putem jedinstvene elektronske platforme, tako da svaki osiguranik može u realnom vremenu da ima kontrolu nad individualnim ličnim računom za svoje obračunate i uplaćene mesečne doprinose.

Dvojica ministara su još jednom potvrdila prijateljske odnose dve zemlje i istakla važnost razmene iskustava i dobrih praksi između dva ministarstva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Selaković i Babajev o saradnji dva ministarstva

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 16.Feb.2023

BEOGRAD – Ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Nikola Selaković sastao u Beogradu sa azerbejdžanskim kolegom Sahilom Babajevim, koji je na poziv predsednika Aleksandra Vučića boravio u dvodnevnoj poseti Srbije tokom koje je primio orden srpske zastave prvog reda. Dva ministara,...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.