Šekspirovi Soneti kao džez koncert

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jun.2016, 22:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šekspirovi Soneti kao džez koncert

Treći "Šekspir festival" biće održan od 29. juna do 6. jula u Vili Stanković u Čortanovcima, a osnivač i direktor festivala Nikita Milivojević posebnu pažnju je skrenuo na gostovanje "Kompani teatra" iz Mumbaja, sa predstavom "Bogojavljenska noć" i džez koncert inspirisan Šekspirovim "Sonetima" u izvođenju Marije Žoao, iz Portugala.

Festival će otvoriti čuveni Glob teatar iz Londona sa predstavom "Dva viteza iz Verone" koju će beogradska publika imati priliku da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pogleda i dan ranije u Narodnom pozorištu.

Reč je o njihovoj novoj produkciji, a Milivojević je na današnjoj konferenciji za novinare u Čortanovcima, istakao da je "drugo gostovanje Šekspirovog pozorišta podrška festivalu", koji je ove godine trebalo da ima sedam-osam predstava, ali su polovinu otkazali iz finansijskih razloga.

Milivojević je rekao da je festival posvećen Šekspiru u godini kada se obeležava 400 godina od smrti najvećeg svetskog dramskog stvaraoca, pripreman po principu "povuci-potegni" i da novac nisu dobili ni za sopstvenu produkciju.

Tako će umesto planirane "Bure", publika u jednoj od najlepših letnjih rezidencija u našoj zemlji, izgrađenoj početkom 20. veka, gledati prošlogodišnju koprodukciju festivala i Šabačkog pozorišta - "Perikle".

Iz Grčke dolazi mlada pozorišna trupa "C kao cirkus", koja se, kako je rekao Milivojević, "zavitlava" sa svim i svačim, pa i sa Šekspirom, a publici će prikazati komad "Mera za meru".

Milivojević je posebnu pažnju skrenuo na indijsku muzičku predstavu u kojoj svi članovi trupe sviraju i pevaju, a za koju kritičari kažu da je "najzanimljiviji i najznačajniji Šekspir u Indiji u poslednjih 30 godina".

Osnivač festivala je rekao da je ove godine budžet manifestacije četiri miliona dinara (dva miliona manje nego prošle) te su zbog toga morali da otkažu nekoliko predstava - "Mletački trgovac" (Izrael), "Otelo" (Moskva), dolazak šekspirologa Randala Martina iz Kanade, a planirali su da predstave i specijalan program Glob teatra pripremljen povodom Šekspirovog jubileja.

"Oni su snimili 37 kratkih filmova od po 10 minuta - na autentičnim lokacijama gde se dešavaju Šekspirova dela poznati engleski glumci govore monologe i oni su postavili 37 ekrana duž Temze na kojima se emituju ti filmovi. Imali smo ideju da postavimo nekoliko ekrana u Knez Mihailovoj, u Novom Sadu, Inđiji i Čortanovcima, ali ni za to nismo dobili novac", ispričao je Milivojević.

Pokrajinski sekretar za kulturu i informisanje Slaviša Grujić rekao je da je ovo bila "godina pakla" u pogledu budžeta za kulturu i izrazio zadovoljstvo što su uspeli da se izbore za Šekspir festival.

"Dok verujemo da ima zašta se boriti, dotle će biti onih koji će lepo govoriti u kulturi", istakao je Grujić kome ističe mandat na poziciji sekretara, ali je uveren da će i sledeća garnitura u pokrajinskoj vlasti prepoznati njegov značaj.

On je rekao da je zadovoljan što su uspeli da iznedre Šekspir festival i što je on uspeo da opstane u formi koju su zamislili - da predstavi različita viđenja Šekspirovih dela i pokaže da je Šekspir razumljiv i na gruzijskom i na turskom i beloruskom.

Milivojević je najavio i prateći program koji će obuhvatiti projekcije filmova snimljenih po Šekspirovim delima, kao i predstave studenata koji tek "kreću sa Šekspirom".

On je sa zadovoljstvom konstatovao da je interesovanje za festival kod publike ogromno, da je malo 310 sedišta kojima raspolažu i da se karte vrlo brzo rasprodaju, te da bi bilo lepo kada bi imali i po dva izvođenja svake predstave.

Šekspir festival su, pored pokrajinskog Sekretarijata za kulturu, podržali opština Inđija i Uniqa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Šekspir festival od 29. juna do 6. jula u Čortanovcima

Izvor: Beta, 16.Jun.2016, 11:16

Šekspir festivala biće održan u Vili Stanković Čortanovcima od 29. juna do 6. jula, navodi se na sajtu tog pozorišnog festivala.Festival će otvoriti upravo Šekspirov Glob teatar iz Londona predstavom "Dva viteza iz Verone".Druge festivalske večeri na programu je predstava "Mera za meru", pozorišne...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.