Sećanje na stradanje Roma u Spomen kompleksu Stratište

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Dec.2018, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sećanje na stradanje Roma u Spomen kompleksu Stratište

Komemorativna svečanost povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu održana je u Spomen kompleksu Stratište u Jabuci kod Pančeva. 

Ovo mesto je pored Jasenovca jedno od najvećih stratišta u bivšoj Jugoslaviji na kojem je ubijeno više od 12 hiljada ljudi.

Šesnaestog decembra 1942. godine Hajnrih Himler izdao je naredbu o upućivanju roma u koncentracione logore i njihovoj masovnoj likvidaciji. Kod nas jedno od mesta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << njihovog najvećeg stradanja je Stratište u Jabuci. Tu su dovoženi Romi iz logora na Banjici, Starom Sajmištu iz Svilare i celog Banata.

Na državnoj ceremoniji u znak sećanja na stradale Rome rečeno je da se ne sme zaboraviti vreme kada su ljudi proganjani samo zbog nacionalne pripadnosti i da jee borba protiv diskriminacije, nasilja i netrpeljivosti zadatak svih nas.

Pored predstavnika Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine i potomaka žrtava ceremoniji su prisustvovali, predstavnici Vlade, diplomatskog kora i grada Pančeva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.