Savet budućim vaspitačima: Voleti decu nije dovoljno

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jun.2018, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet budućim vaspitačima: Voleti decu nije dovoljno

Na fakultetu se ne usavršavaju samo studenti već i profesori, a iskustvo kaže da teorija ne funkcioniše bez prakse i obrnuto. To su najvažnije ideje vodilje Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Novom Sadu, gde poručuju da posao vaspitača nije rezervisan samo za pripadnice lepšeg pola.

Od oko 150 studenata godišnje, 140 su devojke, a samo desetak momci. Većina ih upiše školu za vaspitače zato što voli decu, ali odmah na početku nauče prvu i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << najvažniju lekciju: voleti decu nije dovoljno.

"Vi morate znati kako da sarađujete sa decom, kako da ih slušate, pogotovo što ove nove osnove koje tek treba da stupe na snagu, zaista negde u centru kompletnog rada sa predškolskom decom stavljaju akcenat na interesovanja dece. To jeste ono što je važno, ali ne samo rad sa decom, nego i rad sa roditeljima, kolegama, stručnim saradnicima, društvenom sredinom, i tako dalje", kaže Jovanka Ulić, direktorka Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača.

Kako se interesovanja i načini na koje deca odrastaju stalno menjaju, za jednog vaspitača učenje nikada ne prestaje. To se nauči još na studijama, gde se vaspitači u povoju spajajući teoriju i praksu, pripremaju za jedno od najlepših, ali i najodgovornijih zanimanja.

"Što se tiče prve godine, najzanimljiviji predmeti su mi bili Lutkarstvo i Scenska umetnost, zato što smo tu dosta praktičnog radili i pravili svašta, a druga treća godina, bio mi je zanimljiv predmete što se tiče jaslica, tu smo učili kako da radimo sa decom od 1 do tri godine", kaže studentkinja Jovana Dudarin.

Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača ima saradnju sa 90 predškolskih ustanova u Srbiji i regionu. Studenti kažu da najviše nauče upravo tokom prakse, jer ono što sam doživiš, ne može da se meri ni sa jednim primerom pročitanim u knjizi.

"Kad je jedan mali dečko plakao, jer mu je mama nadostajala, poenta je mirno mu prići, popričati sa njima, da ga razumemo, da dete oseti da imamo emociju prema njemu, jer će ga to na neki način umiriti, jer kad popričate sa njim i razjasnite tu situaciju, na neki način ga i smirite", objašnjava studentkinja Lena Poznanović .

"Najdragocenije što sam naučila ove godine je praksa metodička, jel sam na tim praksama naučila kako da se ophodim prema deci, kako da vodim aktivnosti sa decom, jer kad smo imali ta predavanja nisam znala da li ću ja to zaista moći, ali kad sam ja sama počela da držim aktivnosti, bilo je lakše", kaže studentkinja Bilјana Matijašević.

Osim predavanja i prakse, znanje studenata može biti upotpunjeno i stranim iskustvom, zahvaljujući saradnji sa pedagoškim fakultetima iz Ciriha i Maribora.

Svi oni koji baš žele da se razvijaju na Visokoj školi za obrazovanje vaspitača i da iskoriste ove mogućnosti, za prijemni ispit mogu se prijaviti od 20. do 22. juna. Sve informacije dostpune su na sajtu škole.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.