Saradnja Vojvodine i Županije Alba

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Maj.2011, 20:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saradnja Vojvodine i Županije Alba

NOVI SAD -

"Skupština Vojvodine i Veće rumunske županije Alba potpisali su danas protokol o uspostavljanju saradnje dve regije u više različitih oblasti", saopštila je pres služba Skupštine Vojvodine.

Kako se navodi, predsednici Skupštine Vojvodine i Županijskog veća Albe Šandor Egereši i Jon Dumitrel saglasili su se da dve regije imaju mnogo zajedničkih tačaka, kao što su multikulturalnost, razvojni potencijali, posebno u oblastima turizma, industrije, trgovine >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i plovnog saobraćaja na Dunavu.

"Danas otvaramo novu stranicu u odnosima naših država, jer je Alba razvijena rumunska regija, a Vojvodina predstavlja motor razvoja Srbije", rekao je Egereši.

Prema njegovim rečima, Vojvodina može da sa Albom podeli iskustva iz veoma aktivne međuregionalne saradnje koju vodi sa mnogim evropskim regijama.

"Alba, kao rumunska regija ima veliko iskustvo u procesu evropskih integracija i u toj oblasti možemo razmenjivati informacije koje su nama dragocene", kazao je Egereši.

Jon Dumitrel predstavio je osnovne prioritete za dalji razvoj ove regije, naglašavajući da je povezivanje sa drugim regijama, posebno u oblasti industrije, jedan od prioriteta.

Dve delegacije su dogovorile uzvratnu posetu predstavnika Albe Skupštini Vojvodine, prilikom koje će biti potpisan i sporazum o saradnji, kojim će se precizirati dalji koraci u kulturnim, političkim, ekonomskim i drugim odnosima.

Kako se navodi, Egereši je danas razgovarao i sa ministrom inostranih poslova Rumunije Teodorom Bakonskim o mogućnostima koje Dunavska strategija pruža regijama i državama.

Ministar Bakonski je ocenio da su Dunavska strategija, saradnja i povezivanje velika šansa za Srbiju u procesu evropskih integracija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.