Samozapošljavanjem do sigurnog posla

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Maj.2015, 15:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samozapošljavanjem do sigurnog posla

Kako doći do posla pitanje je koje muči mnoge u našoj zemlji. Prema poslednjim istraživanjima četvrtina radno aktivnog stanovništva je nezaposlena, a kao glavni problem prilikom zapošljavanja ističe se korupcija. Nacionalna služba za zapošljavanje realizuje nekoliko programa zapošljavanja i samozapošljavanja, a mi vam predstavljamo devojku koja je pokrenula svoj posao sa željom da ga što duže i bolje radi.

Dunja Spasojević je nezaposlena. Posle završene srednje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << škole i rada u trgovini odlučila je da spoji lepo i korisno. Prenoseći svoj talenat na šolje, koje oslikava, što je samo deo njenog asortimana, priželjukuje da pokrene veći posao i otvori svoj lokal.

"Razmišljala sam da otvorimo radionicu, imamo dosta ideja, ali i ponuda da dajemo drugim ljudima robu koju radimo i da oni prodaju u svojim lokalima. Ali, potrebno je da se otvori firma i da se ima određeni prostor. Ja imam želju da imam svoj lokal, da to bude dobra i kreativna priča, ali još uvek nemam te mogućnosti", kaže Dunja.

Oko 60 i po hiljada nezaposlenih u novosadskoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje koliko ih je bilo krajem prošlog meseca, imaju mogućnost samozapošljavanja. Za taj program predviđene su subvencije za sve kategorije nezaposlenih lica.

Nacionalna služba za zapošljavanje pomaže nezaposlena lica sa 160.000 dinara uz određene uslove koji važe za kandidate, a to su između ostalog obuka iz preduzetništva, ali i obaveza da se delatnost obavlja najmanje godinu dana.

Podršku mladima – početnicima u biznisu kroz edukaciju pruža Regionalna razvojna agencija Bačka. Polaznici obuke dobijaju akreditovan sertifikat, koji se uz odgovarajuću dokumentraciju može priložiti za sredstva za samozapošljavanje u Nacionalnoj službi, pokrajinskoj administraciji ili kod drugih donatora. To su pokušaji da se mlađoj populaciji pomogne i preduzetništvo u Srbiji pomeri s početne tačke.

"Ono sa čime se oni najčešće susreću na početku jeste što nedovoljno istraže tržište i uopšte mogućnost realizacije poslovne ideje, nemaju dovoljno informacija kako da pomognu svom biznisu, ne samo kroz finansijsku podršku nego generalno da se više upoznaju sa pojmom preduzetništva i šta to znači biti vlasnik sopstvenog biznisa", kaže Sanja Gavrilović iz Regionalne razvojne agencije Bačka.

Sa mladima je svakako lakše sarađivati, jer bolje razumeju savremenije uslove privređivanja. Sada smo prinuđeni da poslujemo u drugačijim uslovima koji ranije nisu važili na našem tržištu, dodaju u Razvojnoj agenciji Bačka. Uglavnom, za posao postoje brojne mogućnosti do kojih uz malo truda i sreće možete doći. Okruženi smo i brojnim ponudama, a jedna se od nedavno, slučajno ili ne pojavila na fasadi preko puta novosadske filijale za zapošljavanje i to za poslove u Americi i Kanadi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.