Izvor: Blic, 22.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samba za sve

Nema dočeka nove godine ili otvaranja većeg gradskog festivala, a da se na ulicama Novog Sada ne čuje ritam sambe. „Baterija SambaNSa", jedina grupa u gradu koja neguje tu vrstu muzike, a organizovana po principima klasične brazilske karnevalske baterije, svaki put natera Novosađane da zaigraju i naprave mini karenval na ulici. Grupa je odnedavno pokrenula i školu ovog plesa.

- Ritam sambe jednostavno mami na ples, a autentični instrumenti su pravljeni da teraju ljude >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na igru, naročito ako se na njima svira kako treba - objašnjava Saša Ignjatović, frontmen grupe.

Zbog kvaliteta svirke je i odlučio da pokrene prvu školu sambe u Novom Sadu. Za sada ima 10 polaznika u gradu, najčešće studenata, a javljaju se i ljudi iz Subotice. Interesovanja ima, ali mnogi dođu, dopadne im se, ali i odustanu, jer im je, kažu, teško.

- Želeo sam da se priča o bateriji proširi. Da ne bude samo za nas koji smo u grupi, već i da drugi mogu da učestvuju. Činjenica je, međutim, da mora da se puno radi i vežba - ističe Ignjatović.

To je, kako dodaje, tek početak, jer u pravim školama sambe ima i plesača i kostima.

- Za sada samo učimo da sviramo, ali nameravamo da to proširimo i već smo počeli da organizujemo devojke da uče osnovne korake sambe i formacije za karnevale. Da đuskaju. Cilj je da budemo karnevalska trupa i da kao takvi nastupamo i predstavljamo Novi Sad - priča Ignjatović.

Želja mu je i da Novi Sad dobije svoj karneval, jer ima sve uslove za to. To bi, kaže, mogao da bude drugi događaj po veličini, odmah posle „Egzita", samo da se uradi i to valjano.

- Ovde, na žalost, uvek moraš da vučeš nekog za rukav da bi se nešto pokrenulo. Možda bi sve to prošlo bolje na nekom drugom mestu, ali mene lokalpatriotizam veže za Novi Sad. Bojim se da to, ipak, neće trajati doveka - iskren je Ignjatović.

Ozbiljno radi na daljem razvoju grupe, a trenutno planira saradnju sa trubačima.

- Hoću da napravim muzičku kombinaciju sa trubačima. Baš posle otvaranja džez festivala džemovali smo malo sa nekim trubačima iz Vranja na Trgu mladenaca i to super zvuči. Možda na leto odemo i do Guče sa njima i zajedno pobedimo. A, voleo bih da radim sa Goranom Bregovićem ili Bobanom Markovićem, siguran sam da bismo im dali neke nove ideje. Ta kombinacija bi bila zanimljiva i za evropsko tržište, jer klasičnih baterija ima puno, ali u kombinaciji sa balkanskim trubačime nema ih nigde - kaže Saša Ignjatović.

Na ivici preživljavanja

Baviti se sambom nije mnogo isplativo, već je sve na ivici preživljavanja. Mora se van Novog Sada da bi se zaradilo, pa je „SambaNSa" otvarala „Delta siti" u Beogradu i svirala na promociji „Majkrosofta" u Skoplju.

- Ima angažmana, ali ne mogu da kažem da smo se ubili od posla. Ni škola ne donosi neku veliku zaradu, jer to i nije cilj već da se poveća kvalitet naših nastupa - objašnjava Saša Ignjatović.

Voleo bi da ode u Rio

- Nikada nisam bio u Riju, a voleo bih da odem u Brazil, pre svega kao muzičar, da upotpunim znanje. Manje me interesuje karneval, ali to ne znači da ne bi išao. Ne ide se svaki dan u Brazil - priča Saša Ignjatović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.