Šah blagotvoran za najstarije (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jun.2019, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šah blagotvoran za najstarije (AUDIO)

U petak je u prostorijama Gerontološkog centra na Novom naselju održano Državno prvenstvo šahista trećeg doba. Reč je o sada već tradicionalnom događaju, koji okuplja korisnike gerontoloških centara iz svih delova Srbije. Događaju su prisustvovali Ognjen Cvjetićanin, član Gradskog veća za sport i omladinu, kao i direktor Gerontološkog centra Novi Sad Slavica Škrbić, koji su okupljenima objasnili zbog čega su ovi događaji značajni.

Šah je poznat kao zahtevna igra >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koja izoštrava kognitivne sposobnosti, a drevni sport je kroz istoriju služio kao način nadmetanja između velikih vojskovođa, naučnika i umetnika.

Uprkos razlikama između civilizacija i naroda, svi se slažu da je šah ispit uma, a za tom parolom su se vodili i korisnici Gerontološkog centra na Novom naselju, koji su imali prilike da međusobno odmere snage ali i da se druže.

Nažalost, stariji ljudi su često marginalizovani deo društva, a upravo ovakvi događaji služe kako bi se dalo na njihovom značaju za zajednicu.

Član Gradskog veća za sport i omladinu Ognjen Cvjetićanin istakao je zadovoljstvo što su naši najstariji sugrađani aktivni i bave se sportom, te da će Gradsko veće uvek podržavati ovakve događaje.

"Nosioci ove aktivnosti su klubovi za stara i odrasla lica, a ima ih 19 u našoj ustanovi, koji rade na prevenciji starenja i što dužem boravku naših najstarijih sugrađana u svom prirodnom okruženju", kaže direktorka Gerontološkog centra Novi Sad Slavica Škrbić i zaključuje da je ova aktivnost od izuzetnog značaja za očuvanje potencijala naših najstarijih sugrađana.

Rezultat takmičenja je bio u drugom planu, a pamti se ono što je važnije – druženje i očuvanje tradicije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.