Sa vršačkim srednjoškolcima o bezbednosti u saobraćaju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Maj.2018, 15:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sa vršačkim srednjoškolcima o bezbednosti u saobraćaju

Školski centar "Nikola Tesla" je, u saradnji sa Savetom za bezbednost saobraćaja Grada Vršca i Saobraćajnom policijom, organizovao tribinu za srednjoškolce, sa ciljem ukazivanja na važnost poštovanja saobraćajnih propisa, a akcenat je stavljen na upotrebu sigurnosnih sistema u vozilu, zaštitne kacige za vreme vožnje motocikla i vožnju u alkoholisanom stanju. Nakon toga, đaci su kroz simulacije mogli da vide i realne posledice nepoštovanja propisa.

Do saobraćajnih nezgoda >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u kojima stradaju mladi najčešće dovodi nepoštovanje saobraćajnih propisa. To je bila i tema tribine namenjene srednjoškolcima, organizovane u okviru šire akcije Školskog centra Nikola Tesla, koja je podrazumevala i ispitivanja stavova učenika.

"Anketa je pokazala da stavovi učenika o tome šta je nebezbedno, i onoga šta u praksi rade – nije u pravoj srazmeri. Iako za neke stvari smatraju da su opasne, ne veruju da će baš njima nešto da se desi, i misle da su njihove sposobnosti veće nego kod drugih učesnika u saobraćaju", objašnjava nastavnica elektrotehničke grupe predmeta Svetlana Njegomir

Zahvaljujući saradnji sa Tehničkom školom "Sava Munćan" iz Bele Crkve, đaci su mogli da se na simulatoru čeonog sudara i praktično uvere koliki je značaj vezivanja sigurnosnog pojasa u toku vožnje, ili da uz pomoć takozvanih "pijanih naočara" osete kako na učesnike u saobraćaju utiče konzumacija alkohola.

"Bukvalno ne znam gde sam, nemam orijentaciju, teško je kontrolisati se, uopšte hodati, a kamoli voziti kola ili nešto slično", prenosi svoja iskustva Stevan Mandić.

"Iskustvo je bilo prilično zanimljivo i novo, s tim što je ovo brzina od samo 10 km/h, i opet je veliki trzaj, a obično se krećemo mnogo većom brzinom. Tako da sam prilično promenio mišljenje o vožnji, i shvatio koliko je zapravo ozbiljno u odnosu na to što se misli", priča Luka Krstić.

Analize Saveta za bezbednost saobraćaja Grada Vršca pokazale su da su mladi zaista ranjiva kategorija, ali i da je najveći problem njihov nedostatak iskustva u rizičnim situacijama.

"Iskusni vozači izbegnu te situacije, a nažalost, mladi često stradaju. Ta stradanja ulaze u poražavajuću statistiku koja pokazuje da je u periodu od 2012. do 2016. na teritoriji Vršca bilo 133 saobraćajne nezgode u kojima su učestvovali mladi. To je na neki način i nama pokazatelj da moramo još više da radimo sa srednjim školama", ističe predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja Miloš Vasić.

Pored današnjih simulacija i tribine, đaci Školskog centra su snimili i nekoliko video-reportaža, a u toku je i izrada igre sa ovom tematikom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.