Sa dolaskom jeseni stižu i prehlade

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Okt.2019, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sa dolaskom jeseni stižu i prehlade

Nagle temperaturne promene s dolaskom jeseni, najčešće su uzrok razvijanju virusa, naročito kod dece.

Povratak dece u vrtiće i školske klupe, prouzrokuje razmenu mikroorganizama, što za posledicu ima razvoj infekcija. Najčešće je reč o infekcijama crevnog i disajnog trakta.

"Crevni trakt, deca imaju problem sa stolicom, bol u stomaku, mučninu, povraćanje sa povišenom temperaturom i glavoboljom, dok ova druga grupa daju još jednu vrstu promuklosti, laringitis, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << curenje nosa, povišenu temperaturu, kašalj", objašnjava dr Vesna Vuleković, pedijatar.

S obzirom na to da su i jednoj i drugoj infekciji uzrok virusi, prema rečima doktorke Vuleković, potreban je odmor kod kuće uz vitamine, konzumacija toplih napitaka, postepeno skidanje temperature i pre svega strpljenje.

"Dajem prioritet upravo prirodnim preparatima, voće, sveže povrće, boravak u prirodi na suncu, pranje ruku i naravno, vakcinacija", dodaje dr Vuleković.

Podsećanja radi, roditelji bi trebalo da pruže dobar primer deci u vezi sa pravilnom ishranom i navikom vežbanja. Na taj način će se razvijati njihov imuni sistem, pa će se organizam lakše boriti protiv infekcija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.