STIŽE GAS

Izvor: Kurir, 22.Apr.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

STIŽE GAS

Stanovnici mesnih zajednica Zorka i Kelebija uskoro će moći da koriste najekonomičniji i ekološki najprihvatljiviji energent

SUBOTICA - Naredne nedelje počeće instaliranje gasne mreže u subotičkim mesnim zajednicama Zorka i Kelebija, a posao bi, kako se predviđa, trebalo da bude okončan u roku od dva meseca. Građani zainteresovani za uvođenje gasa u svoja domaćinstva na području obuhvaćenom gasifikacijom već sada mogu da se obrate "Suboticagasu" i dobiju informacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << o uslovima za korišćenje ovog energenta.

- Ovo je najznačajnija investicija u 2008. godini. Njena vrednost je 128 miliona dinara, od čega je Fond za kapitalne investicije Vojvodine obezbedio 50 miliona dinara - kaže Grgo Horvacki, direktor "Suboticagasa".

- Sve pripreme su obavljene, Fond je odabrao izvođača, dobili smo građevinsku dozvolu, i uz naše maksimalno angažovanje novoizgrađeni sistem mogao bi da bude u upotrebi već od naredne grejne sezone ili čak pre nje. Na taj način završavamo projekat gasifikacije započet devedesetih godina i zatvaramo takozvani gasni prsten oko grada - ističe Horvacki.

U MZ Zorka instaliraće se gasovod u ukupnoj dužini od 33 kilometra, a na Kelebiji od 16,5 kilometara, i njime će ova naselja na severnim rubovima grada biti praktično kompletno obuhvaćena. Projekat takođe obuhvata jedan od najznačajnijih međunarodnih graničnih prelaza, a očekuje se da će gasifikacija zainteresovati privredne subjekte i turističko-rekreativne centre, kojih je ovde sve više.

- Na Kelebiji će na mrežu moći da se priključi 700 potrošača, a u MZ Zorka oko hiljadu. Sada u sistemu imamo oko 7.500 korisnika, a što se tiče ovih delova grada - koji su siromašna i komunalno veoma slabo opremljena naselja - s obzirom na ekonomsku situaciju i platežnu moć stanovništva, bićemo zadovoljni ako u startu dobijemo po stotinu novih korisnika. Cena priključka je 57.000 dinara i svi koji žele da koriste plin mogu da se bankama obrate za kredit. Najpre je potrebno da se jave nama u "Suboticagas", donesu izvod iz zemljišnih knjiga i popune zahtev. Verujemo da će biti zainteresovanih, ne samo domaćinstava nego i proizvodnih i drugih objekata koji ovde posluju, jer je plin najracionalniji i najjeftiniji energent. Merenja pokazuju da je grejanje na ovaj način tačno 38,5 odsto jeftinije nego putem vrelovoda - tvrdi Grgo Horvacki, direktor "Suboticagasa".

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.