SO: Visok procenat naplate održavanja grobnih mesta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Okt.2016, 11:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SO: Visok procenat naplate održavanja grobnih mesta

Sombor ima oko 20.000 grobnih mesta na nekoliko gradskih grobalja. Njihovo održavanje plaćaju vlasnici grobnica.

Somborku Istranu Babić zatekli smo na Velikom katoličkom goblju. Uređivala je svoju porodičnu gobnicu. Na pitanje kako su groblja uređena odgovara kako kada.

"U toku leta strašno, trava bude toliko visoka da se stazama jedva prolazi", kaže Istrana Babić.

Josip Nikolić nema nekih većih primedbi na uređenje grobalja.

"Zadovoljan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sam, dobro se održava, redovno se kosi trava i održavaju staze", kaže Nikolić.

Somborska groblja prostiru se na 30 hektara, a na njima je oko 20.000 grobnica. Aktivna su četiri groblja, veliko i malo pravoslavno i veliko i malo katoličko. Održavanje se finansira iz godišnje naknade koju plaćaju vlasnici grobnica.

Godišnja naknada iznosi od 544 dinara za grobnicu sa dva mesta do 816 dinara za grobnicu sa četiri mesta. Ta sredstva troše se na održavanje grobalja.

"Do sada je procenat naplate 70 posto, ali do kraja kalendarske godine taj procenat naplate dostigne 90 posto. Ukoliko vlasnici 10 godina ne plaćaju mi imamo pravo da eshumiramo posmrtne ostatke i sahranimo u zajedničku grobnicu, uz obavezu da stavimo pločicu sa imenom pokojnika", kaže Slobodan Stevančev, rukovodilac RJ Groblja u JKP "Prostor" Sombor.

Cena grobnog mesta u Somboru je do 240.000 dinara koliko košta zidana grobnica za četiri osobe.

Za dalje širenje grobalja otkupljheno je nekoliko hektara zemljišta pored postojećih grobalja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.