SO:Poverenica za ravnopravnost u poseti Sigurnoj kući

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jul.2017, 14:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SO:Poverenica za ravnopravnost u poseti Sigurnoj kući

Donošenje zakona o sprečavanju nasilja u porodici predviđa bolju koordinaciju svih službi, ali nije dovoljno da bismo zaštitili žene od nasilnika, rekla je Brankica Janković, poverenica za ravnopravnost polova prilikom posete Sigurnoj kući u Somboru. Ona je povodom ubistva u Centru za socijalni rad u Beogradu istakla da treba sagledati sve bezbednosne propuste.

"Ono što lično mislim da treba unaprediti je sama bezbednost objekata, ali i obučiti zaposlene u tom smislu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za pružanje adekvatnih mera zaštite, ali i jedno bolje poznavanje bezbednosne kulture uopšte. Moramo biti realni kada očekujemo nešto od ljudi kada se nalaze pred velikim izazovom, jer nasilje jeste jedan od naših najvećih društvenih problema. Moramo biti realni da im u tom odgovoru na nasilje damo podršku", istakla je Brankica Janković, poverenica za ravnopravnost polova.

Interventni krizni centar u Somboru trenutno ima 16 žena pod nadzorom. Prema rečima Tamara Savović, direktorice Sigurne kuće, prošlogodišnja statistika upozorava.

"Imali smo 14 žena sa 17 maloletne dece, bez dece je boravilo četiri žene, a najkraći boravak je bio od pet do 180 dana", navodi Tamara Savović, direktorica Sigurne kuće.

"Projekat ekonomskog osnaživanja žena realizuje se uz podršku Pokrajinskog sekretarijata i podrazumeva radionice u četiri sela po deset žena, gde će biti obučene za socijalno preduzetništvo, kao što je proletos rađeno sa ženama iz socijalno ugroženih grupa", objašnjava Sanida Klarić iz Bio idee, partnera na projektu

"Pokušaćemo da ih animiramo uz zanimljive edukativne radionice, sigurna kuća će imati radionice vezane za rodnu ravnopravnost i sve vidove koji se mogu pokazati kao uzroci nasilja", kaže Sanida Klarić iz Bio idee.

Trenutno u Sigurnoj kući u Somboru boravi samo jedna žena.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.