SA SVEĆOM KROZ ŽVOT

Izvor: Kurir, 04.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SA SVEĆOM KROZ ŽVOT

Bračni par Kaluđerski već deset godina bezuspešno pokušava da na svoj salaš uvede struju. Najbliža bandera udaljena samo sto metara

KULA - U poslednjih desetak godina pedesetogodišnja Dragica i njen dvadeset godina stariji suprug Danilo Kaluđerski bezuspešno pokušavaju da na svoj salaš, smešten između Crvenke i Sivca, dovedu struju, kako bi i u njihovom domu zasvetlela sijalica. Najviše ih boli, kako kažu, to što na sto metara od salaša vide banderu, a kod njih >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << kao u 19. veku - sveće i petrolejke.

- Frižider nam je šest kilometara udaljen od salaša, kod naših dobrih prijatelja u Sivcu. Kod nas se živi kao pre stotinu godina - s gorčinom u glasu jada se Dragica i pokazuje sobicu načičkanu teglicama punim zimnice koja joj služi kao frižider.

Na ovom salašu s parcelnim brojem 7088. k.o. Sivac živi se pravi salašarski život. Sobe su skučene, lepo uređene, garderoba uredno poređana, kreveti namešteni ko u vojsci. Na zidu ikona svetog Luke, na svom mestu. Tu su i slike familije i domaćina. Gledamo album.

- Ovo su fotografije iz Tunisa i Sahare. Lepo se vidi da oni tamo i u zemunicama imaju struju, a mi kraj bandere, ovde pored salaša, ne možemo ni sijalicu da upalimo. Kao da živimo u 14. veku. Nepravda je to velika - kaže nam Danilo.

Dragica i njen Danilo obišli su mnogo “nadležnih mesta” i upoznavali ih sa svojim problemom. Želeli su da u njihovom domu, makar pod stare dane, zasvetli sijalica. Međutim, njihova želja do danas nije uslišena.

Onda su se dosetili i okrenuli drugi list. O svom problemu sa električnom energijom obavestili su čitav svet. Počeli su da se medijski eksponiraju. Prvo, u štampanim, a potom i elektronskim medijima, na radiju i TV. Svuda su i na svakom mestu pričali da u 21. veku žive u mraku.

Uključili su se u mnogobrojne akcije koje organizuju radio i TV stanice. I sami su organizovali salašarske divane, posela, prava etno prela.

Svoj dugogodišnji brak ozvaničili su u popularnom TV serijalu RTS “48 sati svadba”. Tada su dobili nagradu - turistički boravak u Tunisu. Gostovali su na lokalnoj televiziji Kanal 25, u emisiji “5 kazanje” vojvođanske televizije... Već od 9. decembra naći će se i u serijalu TV Pink “Menjam ženu”. Da i drugi vide kako je živeti na salašu bez - struje. [ antrfile ]

NEKA SE STRPE MALO

Sa problemom Dragice i Danila upoznati su u mesnim zajednicama u Sivcu i Crvenki. U Sivcu ne mogu da izdvoje 3.000.000 dinara, koliko je potrebno da se uloži u izgradnju stubne trafo-stanice i priključnog 20-kilovatnog voda, a u Crvenki su voljni da pomognu, ali se salaš nalazi u sivačkoj katastarskoj opštini.

- Pokušaćemo da udovoljimo zahtevu Dragice Kaluđerski i da i njoj i ostalim salašarima izgradimo tu stubnu trafo-stanicu, naravno, u saradnji sa Elektrodistribucijom Sombor. A dotle, nek se malo strpe - kaže Hercan Radonjić, predsednik Saveta MZ Crvenka.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.