S više napora do konsenzusa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Sep.2015, 07:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

S više napora do konsenzusa

U Banjaluci je danas završena Konferencija 20. godina Dejtonskog mirovnog sporazuma "Pogledi" sa koje je poručeno da u vremenu koje predstoji donosioci odluka moraju uložiti više napora i energiju usmere na ciljeve oko kojih postoji, ili se može postići konsenzus.

Jedino će na taj način građani BiH osetiti dobrobit i najveću vrednost mirovnog sporazuma, a to je izgradnja društva u miru.

"Naše različitosti treba da budu naše bogatstvo, a ne prepreka ka saradnji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i razumevanju", jedan je od zaključaka usvojenih na Konferenciji, kojoj su prisustvovali najviši državni i entitetski zvaničnici, predstavnici međunarodne zajednice i susednih država.

Vladu Srbije na Konferenciji je predstavljao direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Za dalji napredak, i integracije koje BiH želi da sprovede neophodna je intenzivna saradnja na unutrašnjem, regionalnom i međunarodnom nivou.

"Ozbiljan posao je pred nama, a njega ćemo realizovati u miru i okviru trajnih vrednosti izvornog Dejtonskog mirovnog sporazuma. Želja građana i njihovih političkih predstavnika je da nam na tom putu region i međunarodna zajednica budu konstruktivni partneri", takođe je jedan od zaključaka Konferencije, koju su organizovale banjalučke Nezavisne novine i Grad Banjaluka.

Dejtonski mirovni sporazum je od istorijskog značaja, jer je zaustavio rat u Bosni i Hercegovini, ponudio mogućnost trajnog mira, suživota, povratka izbeglih i raseljenih, pronalazak nestalih, procesuiranje odgovornih, te mogućnost izgradnje države utemeljene na entitetima, pravima konstitutivnih naroda i ravnopravnosti građana, navedeno je dalje u zaključcima.

Ističe se da će međusobno razumevanje između BiH i njenih suseda, omogućiti celoj regiji napredak.

"Bez obzira na brojne izazove, stvoreni su uslovi da se region usmeri ka međusobnoj podršci i saradnji, kako bi se prevazišli međusobni problemi, ali i problemi sa kojima se svaka od zemalja regiona suočava. Prosperitet regiona je i prosperitet pojedinačnih zemalja", navodi se, između ostalog, u zaključcima Konferencije održane u Banskim dvorima.

U okviru konferencije održane su tri panel diskusije "Pogledi iznutra", "Pogledi regiona" i "Pogledi izvana".

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je u izlaganju da su u ukupnim odnosima u BiH u suštini najznačajniji entiteti, preneli su banjalučki mediji.

Napomenuvši da mnogi smatraju da je BiH u krizi i raspadu, Dodik je ocenio da je BiH danas mesto "nametnutih političkih ljubavi i vežbalište međunarodne zajednice".

Republika Srpska nije protiv konsenzusa i dogovora u BiH i usmerena je na očuvanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Prema njegovim rečima, Dejtonski mirovni sporazum je od početka kontroverzan, te da je pokazano da je mir u BiH održiv samo zato što je postojao politički sistem na kome se mogla obezbediti kakva - takva ravnopravnost entiteta i naroda.

"Da nije bilo velikog kršenja međunarodnog prava i nametanja rešenja možda bi ovaj sporazum mogli da smatramo uspešnim", rekao je Dodik.

On smatra da je sav problem BiH što se ne uvažava realnost.

"BiH ima mala ovlašćenja i nametanje nasilnih ovlaštenja ne može da bude dugoročno održivo", poručio je, između ostalog, Dodik.

Inače, u jednom trenutku Konferenciju je obeležila burna rasprava člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića sa Dodikom, nakon što je predsednik Srpske rekao da je BiH "mesto nametnutih političkih ljubavi, mesto iseljavanja, mesto gde ne uspeva povratak, vežbalište međunarodne zajednice".

Izetbegović mu je odgovorio da većinski hrišćanska međunarodna zajednica podržava Bošnjake zato što su korektni i spremni na saradnju.

"Da se svi ponašamo kao Milorad Dodik ne znam kud bi nas to odvelo", kazao je Izetbegović dodavši da se Dejton "tretira kao švedski sto sa kojeg uzimate ono što vam se dopada i možete ignorisati ono što vam se ne dopada".

Izetbegović je ustvrdio i da aneks sedam Dejtonskog sporazuma nije sproveden, da se izbegli nisu vratili na svoja ognjišta, na šta je Dodik odgovorio da niko nije sprečen u tome, te naglasio da nije zainteresovan da se BiH raspadne, ali i da nije taj koji će prihvatiti politička rešenja mimo Ustava.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.