Izvor: Blic, 14.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

S policijom u fotelju

SUBOTICA - Dok je direktor OŠ „Sečenji Ištvan" dr Mihalj Kočiš, koji tu funkciju obavlja više od 20 godina, bio u Beogradu na razgovorima za predstavnicima ministarstava prosvete i unutrašnjih poslova, juče je novi v.d. direktora Lidija Šili, u pratnji policije i prosvetne inspektorke Eržebet Gereg-Marjanović, ušla u školu i zahtevala od školskog advokata i članova razrešenog odbora da joj dozvole da preuzme dužnost.



Ona je tražila da se postupi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << po rešenju Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje i kulturu od 28. novembra, u kojem stoji da je „Mihalj Kočiš razrešen dužnosti direktora škole i da je smenjen školski odbor, a za vršioca dužnosti postavljena Lidija Šili i imenovan privremeni školski odbor". Kao razlog je navedeno da je dr Kočiš ispunio sve uslove za odlazak u penziju.

- U članu 132, stav 2 Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, jasno stoji da zaposlenom nastavnom osoblju prestaje radni odnos kada napune 65 godina ili kada imaju 40 godina radnog staža, ali da funkciju mogu nesmetano obavljati do završetka školske godine. Kako je Kočiš uslove za penziju ispunio u novembru, a školska godina traje do 31. avgusta 2008 godine, jasno je da je ovde u pitanju nezakonit postupak, kako novoimenovanog rukovodstva, tako i policije, koja je došla bez sudskog naloga. Ovde je na delu akt institucionalnog nasilja uz zloupotrebu policije i sraman potez pokrajinskog sekretara Zoltana Jegeša, koji uz pomoć odmetnute grupe Saveza vojvođanskih Mađara pokušava da devalvira nemerljiv doprinos Kočiša, jednog od osam dobitnika Svetosavske nagrade u Srbiji, razvoju školstva. Protiv odgovornih smo 6. decembra pokrenuli upravni spor pred Opštinskim sudom u Novom Sadu, tako da odluka o razrešenju mora da se odloži do okončanja spora - rekao je advokat škole Dušan Kliska.

V.d. direktora Lidija Šili poseduje rešenje Ministarstva prosvete i sporta, Sektora za inspekcijske i nadzorne poslove, da je sve urađeno u skladu sa zakonom, kao i Pokrajinskog sekretarijata, u kojem stoji da žalba na ceo postupak ne odlaže izvršenje primopredaje dužnosti.

- U više navrata od donošenja rešenja pokušavali smo da uđemo u školu i na normalan način obavimo primopredaju, ali nas je privatno obezbeđenje sprečavalo u tome. Zato smo se obratili opštinskoj upravi i policiji, ali nismo uspeli da uđemo u direktorsku kancelariju jer su nas u tome sprečili advokat, članovi smenjenog školskog odbora i još neki nepoznati ljudi. Ne želimo da dramatizujemo situaciju, čekaćemo Kočiša da dođe u školu i da sve pokušamo završiti na civilizovan način - kaže Šilijeva, koja 34 godine radi kao profesorka u odeljenju OŠ „Sečenji Ištvan" u Šabačkoj ulici u Subotici.

Dok se sve ovo dešavalo, nastava se u školi odvijala normalno, a profesor istorije Rudolf Vajs naglasio je da roditelji ne treba da strahuju za decu.

- Nastavnici se ne mešaju u ovu situaciju, mi se trudimo da što profesionalnije odradimo svoj posao i da naši đaci ne trpe - rekao je Vajs.

Treći pokušaj smene Mihalja Kočiša

- Još u junu 2006. godine došlo je do prvog pokušaja smene Kočiša sa mesta direktora, ali je to sprečio tadašnji ministar Slobodan Vuksanović - kaže školski advokat Dušan Kliska. Potom je u februaru 2007. godine lokalni parlament razrešio školski odbor i postavio novi radi promene direktora, ali je Okružni sud u Subotici poništio tu odluku, pa je najnoviji slučaj čak treći pokušaj smene Mihalja Kočiša u poslednjih 18 meseci, u čiju odbranu su juče, između ostalih, stali i predstavnici Saveta roditelja, kao i odbornik SO Subotica Igor Međanski.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.