Mišustin nasledio Medvedeva na mestu premijera Rusije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jan.2020, 09:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mišustin nasledio Medvedeva na mestu premijera Rusije

Državna Duma je potvrdila kandidaturu nekadašnjeg šefa Federalne poreske službe Mihaila Mišustina za novog premijera Rusije.

Mišustin se obećao da će se fokusirati na socijalna pitanja i poboljšati životni standard građana, prenosi TASS.

"Imamo sva potrebna sredstva da ispunimo ciljeve koje je postavio predsednik Vladimir Putin'', rekao je Mišustin u Dumi.

On će naslediti Dmitrija Medvedeva koji je osam godina bio ruski premije, a koji je podneo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ostavku pošto je Putin predložio promene Ustava.

Mišustin je obećao kardinalne izmene u Vladi, iako nije precizirao o kakvim konkretnim smenama ministara će biti reči.

Mišustin je najavio da će, pored promene ministara, promeniti i strukturu vlade, rekao je poslanik ruske Dume Aleksej Kornijenko, prenosi Sputnjik.

Mišustin se nada da će ga poslanici podržati

Mihail Mišustin je izrazio nadu da će članovi državne Dume podržati njegovo imenovanje.

"Nadam se", kratko je odgovarao na novinarska pitanja da li očekuje da će poslanici podržati.

Državna duma održaće danas plenarnu sednicu kako bi razmotrila predlog da Mihail Mišustin bude novi premijer Rusije, prenosi TAS S.

Jutros je Mišustin održao sastanke sa predstavnicima poslaničkih grupa Ujedinjena Rusija, Liberalno-demokratska stranka, Komunistička partija i Samo Rusija.

Takođe je na zatvorenom sastanju razgovarao sa predsedavajućim donjeg doma parlamenta Vjaceslavom Volodinom.

Kako se navodi, kandidat za ruskog premijera je govorio o prioritetima svog novog kabineta, poput sprovođenja nacionalnih projekata, razvoja digitalne ekonomije i suzbijanja siromaštva.

Kornijenko je prisustvovao sastanku Mišustina sa predstavnicima Komunističke partije Ruske Federacije (KPRF), jedne od tri stranke u donjem domu ruskog parlamenta.

Predsednik te partije Genadij Zjuganov rekao je da njegova partija ne može da podrži kandidaturu Mišustina, jer niko do sada nije upoznat ni sa predlogom novog sastava ruske Vlade, ni sa njenim programom.

Mišustin se sastao i sa predstavnicima LDPR, a kako su preneli mediji, većina poslanika te stranke podržaće njegovu kandidaturu.

"On je stručnjak, zbog čega ćemo i podržati Mišustina", rekao je predsednik LDPR Vladimir Žirinovski.

Ujedinjena Rusija podržala kandidaturu Mišustina

Poslanička grupa ruske vladajuće stranke Ujedinjena Rusija u Državnoj dumi jednoglasno je danas, pred zasedanje tog tela, podržala kandidaturu predsednika Federalne poreske službe za premijera, rekao je za agenciju TASS jedan od učesnika sastanka.

Državna duma održaće danas plenarnu sednicu na kojoj će razmotriti predlog predsdnika države Vladimira Putina da Mišustin bude novi premijer Rusije.

Kako je juče izjavio predsedavajući donjeg doma parlamenta Vjačeslav Volodin, svi poslanici donjeg doma ruskog parlamenta imaće priliku da postavljaju pitanja Mišustinu pre plenarne sednice.

"Posle toga, razmotrićemo kandidata na plenarnoj sednici u skladu sa procedurom, koja je upravo odobrena na sednici Saveta", rekao je Volodin.

Analitičari: Mišustin tehnički premijer sa jasnim zadacima

Direktor Federalne poreske službe Rusije je pozvan na mesto predsednika vlade kao "tehnički" premijer, kako bi izradio Ustavne amandmane i realizovao nacionalne projekte, a ne za ispoljavanje političkih ambicija, smatra politički analitičar Aleksandar Konjkov.

"Mislim da Mišustin uopšte može postati svojevrstan ’tehnički‘ premijer, što je kategorija koja je bila poznata u prva dva mandata predsednika Putina, odnosno takav premijer tipa (Mihaila) Fratkova ili (Viktora) Zupkova. Premijer koji nema političke ambicije, ali istovremeno ima konkretan, jasan zadatak, na čijoj će realizaciji raditi“, objasnio je Konjkov za Sputnjik.

Među zadacima koji bi Mišustinu i novoj vladi trebalo da budu povereni, Konjkov je izdvojio dostizanje nacionalnih ciljeva i realizovanje nacionalnih projekata, kao i razvoj, razmatranje i usvajanje izmena na Ustav Rusije, koje je Putin predložio u obraćanju pred Saveznom skupštinom.

Prema njegovim rečima, upravo ove izmene Ustava ukazuju na "privremeni" karakter nove vlade.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev je 15. januara obavestio Putina da vlada podnosi ostavku, a potom je Kremlj saopštio da je predsednik Rusije za novog premijera predložio Mihaila Mišustina.

Formirana radna grupa za pripremu predloga izmene Ustava

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je dekret o formiranju radne grupe koja će pripremiti predloge o izmeni Ustava, saopšteno je iz Kremlja.

Radna grupa ima tri potpredsednika, a obuhvataće ukupno 75 političara, poslanika, naučnika i javnih ličnosti, prenela je agencija Tass.

U govoru o stanju nacije u saveznoj skupštini, predsednik Rusije sugerisao je da će predlozi za izmenu Ustava uključivati davanje ovlašćenja državnoj Dumi da odobri premijera, zamenike premijera kao i federalne ministre. Prema tom predlogu, predsednik države biće obavezan da imenuje predložene kandidate, navodi Tas s.

Prvi sastanak radna grupa će imati danas, kazao je jedan od potpredsednika ovog tela, Andrej Klišas.

U međuvremenu, za rusku agenciju iz pres službe predsednika Putina je potvrđeno da bi on trebalo danas da se sastane sa radnom grupom za pripremu predloga izmena Ustava Rusije.

Medvedev ostaje na čelu Ujedinjene Rusije

Dmitrij Medvedev će, kao zamenik predsednika ruskog Saveta za bezbednost, ostati na čelu vladajuće stranke Ujedinjena Rusija, koju je vodio i dok je obavljao dužnost premijera, izjavio je danas sekretar Generalnog saveta stranke Andrej Turčak.

On je, nakon sastanka poslaničke grupe Ujedinjene Rusije pred današnje zasedanje Državne dume, rekao da ne postoje pravne prepreke da zamenik predsednika Saveta za bezbednost istovremeno obavlja i funkciju predsednika stranke.

Prema rečima izvora koji je prisustvovao sastanku, budući premijer Mihail Mišustin preneo je poslanicima Ujedinjene rusije pozdrave od Medvedeva, prenosi Tass.

"Medvedev je naglasio da je imao dobru saradnju sa poslaničkom grupom i da se nada da će se taj rad nastaviti i u okviru stranke", preneo je neimenovani izvor reči Mišustina.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.