Rušenje bedema potpisao Srbulović

Izvor: Blic, 26.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rušenje bedema potpisao Srbulović

NOVI SAD - Bedem na Petrovaradinskoj tvrđavi, misteriozno srušen krajem novembra, uklonjen je, kako se otkrilo u istrazi, u skladu sa rešenjem koje je potpisao direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Đorđe Srbulović. U kompaniji „Park" ne isključuju mogućnost da su primili rešenje kojim se odobrava rušenje bedema, ali osporavaju mogućnost da su „išta činili po tom pitanju". U policiji, pak, tvrde da je misterija rešena, i da je pritvaranjem Srbulovića i njegovog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zamenika „rasvetljeno rušenje bedema".

Srbulović i njegov pomoćnik Miodrag Mišljenović pritvoreni su na 30 dana pod sumnjom da su zloupotrebili službeni položaj i falsifikovali službene isprave „u vezi sa postavljanjem transparentne ograde na mestu bedema". Tokom istrage, policija je, prema saznanjima „Blica", u delovodniku i dostavnim knjigama Zavoda pronašla dve strane na kojima je korektorom izbrisano ranije zavedeno rešenje koje je Zavod izdao preduzeću „Park" u vlasništvu Ratka Butorovića. Iako je Srbulović glasine o izdatom odobrenju za rušenje pre desetak dana nazvao „netačnom glupošću", juče je priča dobila drugačiji pravac. Policija je došla do dokumenta sa Srbulovićevim potpisom, gde se kompaniji „Park" izdaje rešenje vezano za radove oko bedema. Prilikom saslušanja, Srbulović je prvo negirao umešanost u aferu, ali je na kraju ipak priznao mogućnost da je potpisao taj dokument.

- Srbulović jeste potpisao to rešenje, ali mu je ono podmetnuto. Prvi put ga je video u policiji - istakao je juče Srbulovićev advokat Dragan Miljenović. On je napomenuo da njegov klijent dnevno potpiše i po 30 raznih rešenja, te je moguće da, u brzini, nije video šta potpisuje. Miljenović je istakao i da se u tom rešenju navode preduslovi potrebni za dalje radove, te da ono ne podrazumeva dozvolu za rušenje.

- To je rešenje o uslovima za pristup izvođenja tih radova - naglasio je Miljenović, napominjući da njegov klijent nije imao potrebu da radi ilegalno, kada mu položaj dozvoljava da to uradi legalno. On je napomenuo i da se Srbulović javno zalagao za ideju rušenja tog dela bedema, te da nije imao razloga da radi krišom.

- To je samo skretanje pažnje sa pravog pitanja, koje glasi: ko je srušio bedem? - zaključuje Miljenović, napominjući da se nikada nije saznalo po čijem nalogu je bagerista Stjepan Režuk srušio 200 metara zida sa Tvrđave.

U „Parku" ni juče nisu hteli da potvrde da im je rešenje uručeno, iako je adresirano na ime kompanije, odnosno direktora.

Branioci osumnjičenih čelnika Zavoda demantivali su i njihovu umešanost u brisanje tragova iz poslovnih knjiga o izdatom rešenju. S obzirom na to da je ubrzo ustanovljeno da se iz delovodnika i dostavnih knjiga Zavoda izbrisani deo ticao upravo izdavanja rešenja preduzeću „Park", Srbulović i Mišljenović su osumnjičeni i za falsfikovanje.

- Niko nije video Đorđa Srbulovića da nešto briše iz knjiga, niti je on dužio bilo kakav predmet. Uopšte nije precizno utvrđeno ko je to brisao - tvrdi Miljenović.

Vučević: Nemamo sigurnih dokaza

Predsednik Skupštine grada Zoran Vučević je najavio sazivanje Upravnog odbora Zavoda, gde će se razmotriti ko će voditi ustanovu dok su dvojica čelnika u pritvoru. On, međutim, nije želeo da komentariše da li Srbulović i Mišljenović treba da se vrate na svoja radna mesta.

- Moramo biti obazrivi pre nego što budemo govorili o pravnoj sudbini ovog slučaja. Još nemamo sigurnih dokaza - izjavio je Vučević.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.