Ruma spremna za proslavu Ivanjdana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Jul.2020, 14:20

Ruma spremna za proslavu Ivanjdana

Uoči sutrašnjeg velikog praznika Ivanjdana, ulice Rume u blizini pijace od jutros su bile preplavljene tezgama sa ivanjskim cvećem, ali i drugim ukrasnim biljem, koje u većini slučajeva ima i određenu simboliku.

Cena venčića varira u zavisnosti od veličine i vrste upletenog livadskog cveća. A kako nalažu stari občaji, današnji kupljeni venčići kače se ispred kućnih vrata domaćinstava kako bi štitili dom i ukućane od nedaća.

Vencići pravljeni od najrazličitijeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << livadskog cveća,namenjeni za sutrašnji praznik Ivanjdan, svojim izgledom privlačili su pažnju građana, koji su su se odlučivali da najlepsi i pazare

Vredne ruke trgovaca od ranih jutarnjih časova isplele su najlepše Ivanjske vence. Kako kažu, cene se nisu menjale u odnosu na prethodne godine, a ona zavisi od velicine i vrste upletenog cveća

Osim sto prodaju, trgovci dobro poznaju i obicaje, pa tako ovaj ukras ima posebno mesto i namenu. Današnji kupljen venčić iznad vrata treba okačiti uveče uoči Ivanjdana kako bi na praznik osvanuo pred kućom kao čuvar od svih nesreća i zlih čini.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.