Ruf: Odlični fiskalni rezultati budžeta Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jul.2017, 02:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruf: Odlični fiskalni rezultati budžeta Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda Džejmsom Rufom, koji je ocenio da su fiskalni rezultati budžeta Srbije odlični.

Na sastanku, kome su prisustvovali i premijer Ana Brnabić i ministar finansija Dušan Vujović, Ruf je istakao da svi pokazatelji govore o stabilnom trendu rasta ekonomije Srbije, o čemu svedoči i veliki suficit ostvaren u prvih šest meseci tekuće godine.

Predsednik Vučić je rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da je, i pored odličnih rezultata ostvarenih u prvoj polovini ove godine, kao i tokom celokupnog perioda trajanja aranžmana sa MMF-om, ipak, delimično nezadovoljan razvojem privatnog sektora, malih i srednjih preduzeća, saopstila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

O poslovanju Elektroprivrede

Sagovornici su na sastanku razgovarali i o poslovanju Elektroprivrede Srbije.

"Elektroprivreda Srbije je popravila svoje rezultate u maju i junu, ali proizvodnja uglja i struje i ukupno poslovanje EPS-a u budućnosti moraju biti neuporedivo bolji uz sprovođenje neophodnih reformi u samoj kompaniji", naglasio je predsednik Vučić.

Posebna tema razgovora bile su kompanije u okviru hemijskog kompleksa i pozitivni trendovi njihovog poslovanja kroz značajno smanjenje gubitaka i restrukturiranje kao pripremnih aktivnosti za privatizaciju.

Tokom susureta bilo je reči i o privatizaciji "Galenike" i rapisivanju međunarodnog tendera u najkraćem roku.

Predsednik Vučić je još jednom naglasio da Srbija stoji čvrsto na putu ekonomskih reformi, stabilne privrede i poboljšanja životnog standarda građana, navedeno je u saopštenju.

Šef delegacije MMF, Džejms Ruf danas je pohvalio postignute rezultate i stanje u budžetu Srbije i istakao je da je od ključnog značaja da Srbija nastavi reformski proces, posebno u oblasti reforme javne uprave, gde još nisu ostvareni očekivani rezultati.

Kako je saopšteno iz Narodne skupštine, gde se delegacija MMF-a sastala sa članovima Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, Ruf je rekao da Narodna banka Srbije ima stabilan kurs.

Veći privredni rast

Postignut je veći privredni rast od očekivanog, ocenio je šef delegacije MMF i dodao da i dalje stoji veliki posao pred Srbijom kako bi održala ta pozitivna kretanja.

Jačanje privatnog sektora i priliv novca u budžet kroz povećanje zaposlenosti u privatnom sektoru, od ključnog je značaja, naveo je Ruf.

Zajednički je konstatovano da je veoma bitno da se omogući rast privatnog sektora, kako bi rasla zaposlenost, čime bi se menjalo učešće penzija u ukupnim obavezama iz budžeta, obezbedio rast plata, a stručnjaci ostali u zemlji.

Na sastanku je bilo reči o održivosti postignutih pozitivnih makroekonomskih rezultata, daljim aktivnostima na sprovođenju reforme javne uprave i reforme upravljanja javnim sredstvima, o reformi javnih preduzeća, efektima kontrole trošenja javnih sredstava i tekuće potrošnje...

Kako se dodaje, razgovor se dotakao i prostora za smanjenje doprinosa na zarade i poreza čije su stope visoke, mogućnosti podizanja plata i penzija zbog postignutih pozitivnih rezultata, reformi penzijsko-invalidskog sistema, finansijskih problema u budžetima lokalnih samouprava, rešavanju problema u prosveti i zdravstvu i stvaranju uslova za sprečavanje odliva stručnjaka.

Ocenjeno je da je veoma značajno što je delegacija MMF-a odvojila vreme za razgovor sa narodnim poslanicima, kako bi se razmenili stavovi i dobili odgovori na postavljena pitanja. Izraženo je očekivanje da će se ovakvi sastanci organizovati i ubuduće.

Predsednica Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Aleksandra Tomić, predstavila je nadležnosti Narodne skupštine i tog Odbora u procesu usvajanja budžeta Republike Srbije i kontroli njegovog trošenja.

Ona je istakla da su za prva četiri meseca ove godine postignuta pozitivna makroekonomska kretanja, što pruža mogućnost nastavka reformskog procesa i rešavanja problema koji se tiču budžeta lokalnih samouprava i reformi javnih preduzeća.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Vučić danas sa šefom Misije MMF-a i sa predstavnicima nemačke kompanije Forvek

Izvor: Blic, 04.Jul.2017

Predsednika Srbije Aleksandar Vučić danas očekuju sastanci sa šefom misije Međunarodnog monetarnog fonda Džejmsom Rufom, kao i sa predstavnicima nemačke kompanije Forvek...Oba sastanka će se održati u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike na Andrićevom vencu, saopštila je Služba...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.