Izvor: Magyar Szó, 25.Mar.2015, 10:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Romi protiv diskriminacije u Novom Bečeju

Od 8. marta do 8. aprila traje mesec ženskog aktivizma Romkinja u organizaciji Banatske romske ženske mreže, u okviru kojeg je Romsko udruženje iz Novog Bečeja povodom dana antirasizma tokom vikenda organizovano uličnju šetnju.

Danica Jovanović, predsednica udruženja je izjavila da se već 16 godina bave pitanjima ljudskih prava i do sada je skoro 900 Romkinja učestvovalo na predavanjima gde je bilo reči o diskriminaciji, rasizmu i fašizmu.

- Ponosni smo, ali istovremeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << i tužni što smo samo mi u Srbiji obeležili ovaj, u pogledu ljudskih prava, važan dan, iako ovaj projekat pomaže i delegacija Evropske Unije – izjavila je Danica Jovanović.

Gradonačelnik, Saša Šućurović, je sa aktivistima razgovarao o tome kako bi se mogli smanjiti govori mržnje, rasistički ispadi, nasilje i školska segregacija u zajednici.

- Novi Bečej je učinio određene korake u ovom pravcu: u savetu za zdravstvenu zaštitu mesto ima i predstavnik romske zajednice, a ovih dana se očekuje i otvaranje kancelarije koja će se baviti pitanjima važnim za Rome. Za smanjenje rasizma i diskriminacije potreban je konstantan rad i obrazovanje, ali i institucije moraju pokazivati veće razumevanje prema ovakvim problemima – izjavio je gradonačelnik.

Nastavak na Magyar Szó...






Povezane vesti

Ručak sa povodom

Izvor: Kragujevac.rs, 25.Mar.2015

U okviru kampanje obeležavanja Meseca ženskog romskog aktivizma u organizaciji Integrativnog Global Centra, uz finansijsku podršku OEBS-a, mentorsku podršku Ženske romske mreže Srbije i podršku Grada Kragujevca, u Zgradi grada održan je okrugli sto a zatim u Svečanom salonu “Ručak s povodom“....

Nastavak na Kragujevac.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.