Roboti i dronovi u srpskim učionicama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Sep.2019, 00:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roboti i dronovi u srpskim učionicama

Naredne školske godine sve škole u Srbiji biće opremljene malim robotima i određenim brojem dronova, koji će biti namenjeni učenicima koji bi trebalo da ih koriste da programiraju, stiču znanja i uče kroz igru, najavio je Mladen Šarčević, ministar prosvete u razgovoru za "Kurir".

Upravo to je, kaže Šarčević, jedan od procesa digitalizacije, ali i deo programa predmeta informatika.

"Već 25 odsto škola ima te robote koji služe da deca vežbaju informatičke >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << veštine kroz nove predmete, tj. programiranje. Dakle, učenici programiraju rad tog robota - autića, takozvanog M-bota, da se kreće po zadatoj liniji ili na sličan način", izjavio je ministar.

Prema njegovim rečima, Britanski savet im je u svemu tome bio najbolji saradnik.

"Više od četiri miliona funti, koje nam oni doniraju, biće raspodeljeno u šest školskih uprava Srbije", rekao je Šarčević.

On je naglasio i da će u februaru biti i druga raspodela nakon čega ćemo imati oko 70 odsto obrazovnog sistema opremljenog tim robotima, i izrazio nadu da će do početka naredne školske godine sve škole u Srbiji biti njima opremljene, piše "Kurir".

Ministar je dodao da se u nekim državama koriste i dronovi, i da će "napraviti neku aktivnost da oni idu na budžet u okviru opreme", dok će za jedan broj tražiti donatore, kao što je bio slučaj i sa robotima.

"Prema njegovim rečima, to će se odnositi na osnovne škole i gimnazije, neke srednje škole već imaju razvijene slične modele.

"Pokušavamo da stignemo neke razvijene zemlje i moramo svi da se angažujemo. To deca već lepo rade, zreliji su i zato smo napravili tim sa ciljem da se informatika uvede kao obavezan predmet za učenike od prvog do četvrtog razreda", zaključuje Šarčević.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šarčević: Sve škole će imati robote i dronove

Izvor: Radio 021, 10.Sep.2019

Sve škole u Srbiji naredne godine biće opremljene malim robotima i određenim brojem dronova, koji će biti namenjeni učenicima koji bi trebalo da ih koriste da programiraju, stiču znanja i uče kroz igru, najavio je za "Kurir" ministar prosvete Mladen Šarčević...Upravo to je, kaže Šarčević,...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.