Restitucija: Oštra rasprava o vojvođanskim oranicama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jun.2015, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Restitucija: Oštra rasprava o vojvođanskim oranicama

Izmene i dopune Zakona o restituciji trebalo bi da olakšaju i ubrzaju proces vraćanja oduzete umovine, a najvažnije izmene odnose se na vraćanje poljoprivrednog zemljišta, zaključci su javne rasprave o tom dokumentu u Novom Sadu. Rasprava traje do 26. juna, a potom će nacrt izmena biti upućen Skupštini na usvajanje.

Oštra rasprava o vojvođanskim oranicama. Na jednoj strani potražioci imovine, na drugoj takozvani kolonisti. Dok prvi podržavaju predlog da se parcele vraćaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << iz drugih katastarskih opština, ukoliko ih nema u onim iz kojih su oduzete, drugi takav princip oštro napadaju, tvrdeći da će na taj način biti učinjena nova nepravda onima koji već godinama tu zemlju obrađuju. Iz Agencije poručuju da zemljišta ima dovoljno za sve i da se više ne mogu izmišljati razlozi da se zemlja ne vrati.

"Oko 96.000 hketara zemljišta se potražuje, i to uglavnom u Vojvodini, iz komasacije. To je ukupna suma, realno će biti ispod toga, a Srbija realno ima 545.000 hektara obradivog zemljišta, tako da to neće uticati bitno na imovinu Republike Srbije i neće ugroziti njene ekonomske interese", rekao je Strahinja Sekulić iz Agencije za restituciju.

Otpori pri vraćanju oranica, međutim, i dalje ne jenjavaju. A opstrukcije, tvrdi Mile Antić iz Mreže za restituciju, dolaze sa svih strana.

"Od onih sitnih tajkuna do onih krupnih tajkuna, koji imaju neksrivene apetite da, ne samo što duže to zemljište koriste besplatno, nego i da ga ukradu. Naravno, te opsutrukcije se onda šire geometrijskom progresijom i na određene katastre, arhive, arhivske službe", rekao je Mile Antić iz Mreže za restituciju.

Predsednik udruženja poljoprivrednika u Vrbasu Brano Prelević rekao je da oni nemaju ništa protiv toga da se nepravedno oduzeta imovina vrati ali se protive vraćanju konkretne imovine “koja nije bila oduzeta, odnosno one koja se nalazi u drugim katastarskim jedinicama”.

"Ako budu donete predložene zakonske izmene, postoji opasnost da bivšim vlasnicima bude vraćeno i ono državno poljoprivredno zemljište “od kojeg živi veliki broj porodica širom Vojvodine”", rekao je Prelević.

Osim oduzetih oranica, nova pravila trebalo bi da omoguće i povraćaj izgrađenog građevinskog zemljišta, a Agencija će postupak moći da vodi i onda kad nije završena legalizacija bespravno izgrađenih objekata.

Javna rasprava o Izmenama i dopunama Zakona o restituciji traje do 26. juna, a potom će predlog biti upućen Vladi i Skupštini na usvajanje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.