Reptili viđeni očima studenta

Izvor: Blic, 14.Maj.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reptili viđeni očima studenta

Izložbu „Archosauria", na kojoj će biti predstavljeni reptili, koji su svetom vladali punih 180 miliona godina, Novosađani će moći da pogledaju od sutra, u 13 sati, u Zavodu za zaštitu prirode Srbije, u Radničkoj 20a. Autor ove nesvakidašnje izložbe je Boban Filipović iz Užica, student paleontologije u Beogradu, koji se za proučavanje davnih predaka današnjih životinja zainteresovao još kao osnovac, dok je izradom modela počeo da se bavi u srednjoj školi.

- >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Svi modeli su izrađeni na osnovu egzatnih naučnih podataka, s tim što je boja u većini slučajeva domaštana. Ipak, tu postoji logično objašnjenje. Jer normalno je da životinja koja je živela u pustinji ima boju peska ili da ona koja je živela u sredini, u kojoj je stalno sneg, bude bela - objašnjava autor izložbe.

Arhosaurusi su velika grupa reptila koji su se pojavili pre 250 miliona godina i vladali su planetom sve do velike kataklizme, prouzrokovane padom meteora. Iz ove grupe razvili su se dinosaurusi, pterosaurusi, krokodili i ptice. Nakon velikog izumiranja, dinosaurusi nestaju, ali život se nastavlja. Sisari su osvojili svet, a od arhosaura preživljavaju samo krokodili i ptice.

Izložba Bobana Filipovića upravo je pokušaj da se široj populaciji približe životinje koje su mnogo pre čoveka vladale svetom, i to u prirodnoj veličini, i u sredini koja je predstavljala njihovo prirodno stanište. Modeli su izrađivani od najrazličitijih materijala, kao što su gips, perje ili plastika, a na delu je živa ispreplitanost umetnosti i naučno-istraživačkog rada.

- Iako se ja uvek trudim da težište svog rada stavim na ono naučno, definitivno je da je i umetnost odigrala svoju bitnu ulogu. Jer, i pored mnoštva egzaktnih podataka kojima raspolažem, uvek postoji deo koji se jednostavno mora domaštati, ili u krajnjoj liniji izmisliti - kaže Boban Filipović.

Izložba „Archosauria" biće postavljena do septembra, a moći će da je vide i posetioci Noći muzeja.

Manji nego u crtaćima

Prema rečima Jadranke Delić, šefa muzejske službe u Zavodu za zaštitu prirode i višeg stručnog saradnika mamologa, izložba „Archosauria" je nešto što se ne sme propustiti.

- Ekskluzivitet ove izložbe je to što je reč o reptilima koji su ljudima gotovo nepoznati. Za razliku od dinosaurusa, kakvi se mogu videti na televiziji, u crtanim filmovima i uopšte od dinosaurusa kakve zamišljamo, ovi koji su izloženi su znatno manji. Izložba je zaista impresivna i zaslužuje da je pogleda svako koga iole zanima prošlost planete - kaže Jadranka Delić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.