Reorganizacijom rešeni stari dugovi Petrohemije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Avg.2017, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reorganizacijom rešeni stari dugovi Petrohemije

Privredni sud u Pančevu je pre par dana doneo rešenje o usvajanju Unapred pripremljenog plana reorganizacije za "Hip - Petrohemiju" kojim je predviđeno da se sva preostala potraživanja poverilaca nastala do 31. januara 2017. godine delimično konvertuju u kapital Petrohemije, a delimično otpišu.

Pitanje starih dugova je rešeno i time pružena dobra osnova za dugoročno rešavanje statusa Petrohemije.

Unapred primljeni plan reorganizacije omogućiće da se završi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << finansijsko restrukturiranje te kompanije. Nakon njegove realizacije oko 76 odsto akcija biće u vlasništvu države i povezanih lica, dok će 24 odsto preostalih akcija biti u vlasništvu NIS-a i 'Lukoila'.

"Imajući u vidu da sada imamo firmu čiji su bilansi čisti i koja je oslobođena svih dugova, firmu koja ima pozitivan poslovni rezultat već dve i po godine i izmiruje sve tekuće obaveze u te dve godine, svakako imamo bolju budućnost nego što smo imali pre UPPR-a . Procenat otpisa dugova je oko 48 odsto, a procenat konverzije oko 52 odsto", kaže Velimir Unković, generalni direktor "HIP-Petrohemije".

Za predstavnike sindikata usvajanje UPPR-a nagoveštava svetliju budućnost i bolje uslove za 1.450 zaposlenih.

"Ono što mi očekujemo je da se pokrenu investicije da se tehnološki uslovi poboljšaju, kao i bezbednosni rad, i naravno, da to prate i veće zarade zaposlenih", kaže Zlatko Bekić iz sindikata smenskih radnika "Pravda"

"Ovde je problem starost opreme, prosek je oko 40 godina, ali i starosna struktura zaposlenih. Nadamo se da će nakon UPPR-a, Vlada Srbije uskoro raspisati i tender za pronalaženje strateškog partnera", kaže Novica Kocić, predsednik Samostalnog sindikata .

Očekuje se da mere predviđene UPPR-om što budu realizovane što pre, najkasnije do kraja godine.

Petrohemija je već godinama jedan od najvećih izvoznika u našoj zemlji, a samo u prvoj polovini godine izvoz je bio 94 miliona evra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.