Rekonstrukcija bazena na SPENS-u gotova do kraja godine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Okt.2021, 12:17

Rekonstrukcija bazena na SPENS-u gotova do kraja godine

Gradonačelnik Novog Sada obišao je danas radove na sanaciji bazena na SPENS-u i najavio da će do kraja godine ovo kupalište biti otvoreno za sve Novosađane.

Prema njegovim rečima, nije bilo jednostavno krenuti u ispravljanje očiglednih grešaka iz prethodne rekonstrukcije olimpijskog bazena na SPENS-u, ali iz budžeta grada nije otišao niti jedan dinar za dodatne radove.

Kako je objasnio Vučević, pored fizičkog otklanjanja greški i pristupiti radu, trebalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je izvršiti i reviziju projekta, odnosno izvršiti i novo projektovanje i sagledati sveobuhvatnije čitav projekat, a samim tim uvideti gde su greške i šta nije bilo dobro rađeno u, kako je kazao, nesrećnoj prvoj fazi.

"Po starom dobrom pravilu, put do pakla popločan je dobrim namerama. Hteli smo najbolje, ali se iskomplikovalo. Verujem da ćemo uz stručni nadzor Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, naših profesora i sa daleko ozbiljnijim pristupom, novim metodologijama koje se primenjuju po prvi put, ovde imati završen bazen do kraja godine", rekao je gradonačelnik Novog Sada.

Kaže da je zamolio izvođače i stručni nadzor da svi poslovi ipak budu završeni do 15. decembra.

Prema Vučevićevim rečima, u toku je završna faza postavljanja cementne košuljice, uz laserske uređaje koji prate nivelaciju. Do sada su ugrađeni novi izlivni sistemi, kojih ima neuporedivo više nego ranije, a uređen je i prelivni sistema uz zamenu čitavog tzv. reflekt tunela sa LED rasvetom.

"SPENS-u smo dali dodatne pare da kupi start blokove za takmičenja i po prvi put ćemo imati olimpijski zatvoreni bazen na SPENS-u po FINA standardima, pošto je ranije bio problem i vezi sa dužinom, ali i geometrijom bazena", kazao je Vučević.

Navodi da je zadovoljan dinamikom kojom se odvijaju radovi, a koji, kako dodaje, nisu nikada ni stajali.

On je naveo da sada ništa ne znači dodatnih pet ili 10 dana, već da je jedino bitno da sve bude urađeno na vrhunskom nivou.

"Grad Novi Sad će predložiti SPENS-u da u narednom periodu se oduži građanima, da damo besplatan bazen za građane, u kapacitetima u kojima bazen može da primi ljude", rekao je gradonačelnik Novog Sada uz napomenu da se i u malim bazenima trenutno radi podbazenska tehnika.

Govoreći o budućim radovima, Vučević je naveo da će do kraja godine SPENS da uradi pokrivanje bazena na Sajmištu, sa grejanjem i da će se tada steći uslovi da svi plivački klubovi budu prebačeni na Sajmište, a da će bazen na SPENS-u biti dostupan samo građanima.

"Mi smo menjali sve što treba da se menja, mi smo obezbedili novac, a otvaranjem bazena na Sajmištu ćemo relaksirati bazen na SPENS-u. Raspisujemo projektovanje i izgradnju za kompleks zatvorenih bazena u Futogu, time ćemo zapadnu strana grada relaksirati, ali ne samo za građane Novog Sada, nego i Bačke Palanke i Bačkog Petrovca. Taj bazen će takođe biti olimpijski i po FINA standardima", kazao je Vučević.

Govoreći o ranijem stanju bazena na SPENS-u, on je ocenio da je voda iz njega curila još od 1989. godine, kada je bazen i pušten u rad, tako da su svi trenutni radovi opravdani, ali i vrlo kompleksni.

Dekan Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu Srđan Kolaković kazao je da je njegov fakultet kao nadzorni organ odmah primetio da sumnja u pucanje ploče bazena, o čemu se spekulisalo nakon prvog pokušaja rekonstrukcije, što se ispostavilo kao tačno.

"Problem je u košuljici na koju se postavljaju pločice. To se pokazalo kao istina, znači ploča bazena i sam bazen su u potpuno ispravnom stanju", naveo je Kolaković po obilasku radova.

On je dodao da je zato kompletno ogoljena konstrukcija bazena, te da se rade novi slivnici uz specijalizovane alate.

Kako je naveo, pre 40 godina nisu postojali svi materijali i tehnike koje danas postoje i zato ne treba rizikovati da za pet ili 10 godina ponovo procuri školjka bazena.

"Insistirali smo da se svi stubovi bazena koji nose bazen rekonstruišu, što je urađeno na 36 stubova. Pošto je specifični statični sistem bazena gde se donja ploča prenaprezanjem drži i nismo mogli da utvrdimo u kom su stanje žice za prenaprezanje, mi smo insistirali da se izvrši proračun u kom je to stanju, da se izvrši simulacija i ojačanje same školjke bazena sa karbonskim trakama, a koje su postavljene i sa donje i sa gornje strane, a 1200 metara karbonske trake je sada postavljeno", naveo je profesor Kolaković.

Prema njegovim rečima, danas se završava najosetljivija faza, a nadzorni organ je zadovoljan sa radom izvođača. Ipak, to neće odložiti probu opterećena.

"Mi ćemo prvo uzeti dva uzorka, odneti ih u Institut za materijale Srbije koji će dati konačnu ocenu. Posle toga idemo sa izradom hidroizolacije, moramo biti strpljivi. Mi hoćemo da pre pločica izvršimo probno opterećenje, da vidimo sa aspekta pomeranja konstrukcije, da li će biti procurivanja. A to probno opterećivanje, odnosno punjenje bazena će trajati sedam do 10 dana. To je taj problem i zato smo postavili 60 novih cevi koje vidite u dnu bazena, pre je bilo samo tri, a to će i kasniji omogućiti i brže punjenje i pražnjenje bazena", naveo je dekan Fakulteta tehničkih nauka i dodao da će biti postavljene pločice nemačkog proizvođača "Buktal".

Ove nedelje se završavaju radovi na konstrukciji bazena, a otpočinju zanatski radovi. Prema stavu nadzornog organa, svi materijali su poručeni i uskoro će pristizati.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Vučević: Sanacija bazena na Spensu biće završena do kraja godine

Izvor: Danas, 16.Okt.2021

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević obišao je danas radove na sanaciji zatvorenog olimpijskog bazena na Spensu i najavio da će oni biti završeni do kraja godine.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.