Registrovan virus Zapadnog Nila kod komaraca u Beogradu i još nekoliko gradova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jul.2020, 16:35

Registrovan virus Zapadnog Nila kod komaraca u Beogradu i još nekoliko gradova

Virus Zapadnog Nila registrovan je kod komaraca u nekoliko opština i u nekoliko gradova u Srbiji, rekao je doktor Ivan Aleksić iz Zavoda za biocide.

Komarci su zaraženi u Beogradu i u nekoliko gradova u Srbiji.

Aleksić je rekao da se komarci nalaze uglavnom na grobljima i šumskim kompleksima i na nekoliko mesta u urbanim sredinama.

U Beogradu su registrovani u Banjičkoj šumi, oko groblja, kao što je Mali zbeg, u priobalju Dunava, Kotežu, Obrenovcu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Banovom Brdu...

Jovanović: Virus Zapadnog Nila nije potvrđen kod čoveka u Srbiji

Direktor Instituta "Batut" Verica Jovanović izjavila je danas da je pojava virusa Zapadnog Nila u ovo doba godine normalna pojava i istakla da taj virus u Srbiji nije potvrđen kod čoveka, već samo kod komarca.

Gostujući na TV Pink, Jovanović je navela da je virus Zapadnog Nila kod čoveka potvrđen u Rumuniji.

"Laboratorija Zavoda za biocide je za sada potvrdila prisustvo ovog virusa u životinjskoj populaciji, odnosno u komarcima, na određenim teritorijama naše zemlje, naime u šest okruga", rekla je Jovanović.

Kada je u pitanju Beograd, dodaje ona, komarci sa virusom Zapadnog Nila pronađeni su na prostorima groblja i predelima oko reka.

Ističe da se trenutno radi na uništavanju komaraca, kao preonosiocima tog virusa.

Jovanović je ukazala da se od 2012. godine od 1. juna do 15. novembra u našoj zemlji sprovodi nadzor kretanja bolesti izazvane virusom Zapadnog Nila.

"U fazi smo gde možemo očekivati prisustvo svih manifestacija ovog virusa, mi smo pripremljeni, naš institut Torlak radi na dijagnostici, bitno je pratiti kliničku sliku i štititi se od uboda komaraca", navela je Jovanović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.